Carney: Katastrofalne posljedice Brexita bez dogovora

Veliki dijelovi britanskog gospodarstva nisu spremni za izlazak iz EU bez dogovora, kazao je guverner središnje britanske banke Mark Carney za BBC Radio, istaknuvši da je potrebno prijelazno razdoblje za prilagodbu na nove uvjete.
Carney je kazao da je manje od polovine britanskih poduzetnika pokrenulo krizne planove. “Znamo iz naših kontakata s poduzećima, a ostali znaju iz vlastitih kontakata, da je manje od polovine poduzeća u zemlji pokrenulo svoje krizne planove za brexit bez dogovora. Sve industrije, sva infrastruktura zemlje, jesu li svi spremni u ovom trenutku? Odgovor je: nisu”, kazao je Carney.

Istaknuo je kako će Ujedinjenom Kraljevstvu trebati prijelazno razdoblje za prilagodbu na koji god način izlaska iz EU parlament odabere. „Znamo probleme vezane uz granice, idemo u luke i znamo koji problemi tamo danas postoje. Ali trebamo malo vremena da se pripremimo za to“, rekao je Carney.

Odbacio je tvrdnju da je upozorenje središnje banke da bi brexit bez dogovora mogao dovesti do recesije usmjereno na zastrašivanje ljudi kako bi podržali dogovor o brexitu. Britanska središnja banka u srijedu je, naime, priopćila kako bi se britansko gospodarstvo moglo smanjiti za 8 posto odmah nakon brexita u slučaju da nema prijelaznog razdoblja. Cijene kuća mogle bi pasti za gotovo trećinu, a tečaj funte bi mogao pasti za četvrtinu.

Carneyevi komentari uslijedili su nakon što su objavljene prognoze britanske vlade prema kojima bi zemlja bila gospodarski siromašnija u bilo kojoj verziji brexita, za razliku od ostanka u EU. Analiza britanske vlade pokazuje da bi prema planu za brexit premijerke Therese May britansko gospodarstvo moglo biti i do 3,9 posto manje nakon 15 godina u usporedbi s ostankom u EU. U slučaju, pak, brexita bez dogovora gospodarstvo bi oslabilo za 9,3 posto.

 

You may also like

0 comments