Carinski rat će usporiti globalnu trgovinu

Carinski sukob između SAD-a i drugih velikih gospodarstava zakočit će rast globalne trgovine u ovoj i idućoj godini, objavila je u srijedu u Ženevi Svjetska trgovinska organizacija (WTO).
U WTO-u sada predviđaju da će robni izvoz i uvoz na globalnoj razini ove godine porasti 3,9 posto, snizivši travanjsku procjenu za pola postotnog boda. Procjena za iduću godinu snižena je sa četiri na 3,7 posto. “Iako trgovina i dalje snažno raste, snižena procjena odražava pojačane napetosti među velikim trgovinskim partnerima, kojima svjedočimo”, kazao je glavni direktor WTO-a Robereto Azevedo.

Rast bi dodatno zakočiti smanjivanje razlike između ponude i potražnje za kreditima na važnim tržištima, dodaju u WTO-u. Trgovinske napetosti širom svijeta eskalirale su proteklih mjeseci, nakon što je SAD uveo visoke carine na uvoz čelika i aluminija, a potom su odlučili cariniti i 250 milijardi dolara kineskog uvoza. Kina i Europska unija uzvratile su recipročnim mjerama, podsjeća dpa.

WTO je u travnju upozorio da bi ta eskalacija napetosti mogla zakočiti snažan rast trgovinske razmjene. Iako carine dosada nisu značajnije izravno utjecale na trgovinu, proizvele su neizvjesnost koja je možda već rezultirala smanjenim ulaganjima, upozorili su u četvrtak iz WTO-a. “Više nego ikad dosad važno je da vlade rješavaju nesuglasice razgovorima i da pokažu suzdržanost”, upozorio je Azevedo.

U WTO-u napominju i da su carine tek jedan od rizika koji prijete globalnoj trgovini. Upozoravaju tako da bi podizanje ključnih kamatnih stopa u razvijenim zemljama moglo potaknuti povlačenje kapitala iz gospodarstava u nastajanju i onih u razvoju. Postoji također mogućnost da geoplitičke napetosti ugroze opskrbu robom, dodaju.

Upozoravaju također da bi na globalnu trgovinu mogla utjecati i promjena ekonomskog modela u Kini, kojim bi dominacija ulaganja trebala biti smanjena u korist domaće potrošnje, budući da se kineska ulaganja u velikoj mjeri oslanjaju na uvoz. “U cjelini gledano, prisutni su značajni rizici za postojeće prognoze, koji naznačuju moguće osjetno oslabljenje rasta (trgovine)”, zaključuju u WTO-u.

You may also like

0 comments