Carine na uvoz automobila koštat će SAD velikog broja radnih mjesta

Dvije vodeće automobilske udruge u SAD-u u srijedu su upozorile vladu predsjednika Donalda Trumpa kako bi nametanje 25-postotnih carina na uvozna vozila izazvalo ukidanje stotina tisuća radnih mjesta u automobilskoj industriji, dok bi cijene vozila znatno porasle. 
Koalicija sastavljena od glavnih inozemnih proizvođače automobila, uključujući Toyota Motor, Volkswagen, BMW i Hyundai Motor, poručila je kako će carine naškoditi proizvođačima automobila i američkim potrošačima.

Trumpova vlada je u svibnju pokrenula istragu o tome jesu li uvozna vozila prijetnja nacionalnoj sigurnosti, a predsjednik Trump zaprijetio je uvođenjem carina.

“Najveća prijetnja američkoj automobilskoj industriji u ovom trenutku je mogućnost da će administracija nametnuti carine na uvoz u vezi s ovom istragom. Takve carine povećale bi cijene američkim potrošačima, ograničile bi im izbor te bi suzbile prodaju i američku proizvodnju vozila”, priopćila je Udruga globalnih proizvođača automobila.

Udruga je dodala kako bi, “umjesto stvaranja radnih mjesta, ove carine rezultirale gubitkom stotinu tisuća američkih radnih mjesta u proizvodnji i prodaji automobila, SUV-ova, kamiona i auto dijelova”. Trump je u petak zaprijetio nametanjem 20-postotne carine na sve uvezene automobile sastavljene u EU, dok je u utorak poručio kako carine uskoro slijede.

“Završavamo istraživanje o carinama na automobile proizvedene u EU koja je dugo koristila SAD preko trgovinskih i carinskih barijera. Sve će se s vremenom izjednačiti – neće trajati dugo!“, poručio je Trump putem Tweetera.

Savez proizvođača automobila, koji uključuje General Motors, Ford Motor, Daimler, Toyotu i druge, pozvao je vladu u posebnom priopćenju u srijedu da ne nastavlja dalje s tim procesom. “Vjerujemo da će posljedica utjecaja carina na uvozna vozila i dijelove vozila u konačnici naštetiti gospodarskoj sigurnosti SAD-a i oslabiti našu nacionalnu sigurnost”, poručila je ta udruga, nazivajući carine pogreškom.

Upozorila je i kako bi nametanje carina “moglo postaviti opasni presedan koji bi druge zemlje mogle koristiti kako bi zaštitile svoje lokalno tržište od strane konkurencije”. Savez je priopćio kako je analiza podataka o prodaji automobila iz 2017. godine pokazala da bi nametanje 25-postotne carine na uvozna vozila rezultiralo prosječnim porastom cijena od 5.800 dolara, što bi povećalo troškove američkim potrošačima za gotovo 45 milijardi dolara godišnje.

Proizvođači automobila su također zabrinuti da će carine podrazumijevati manje kapitala za ulaganja u električna i samovozeća vozila. Obje te automobilske udruge navele su i studiju Instituta Peterson za međunarodnu ekonomiju prema kojoj će uvođenje uvoznih carina koštati SAD 195.000 radnih mjesta, a ta bi ta brojka mogla povećati i na 624.000 u slučaju da ostale zemlje odluče uzvratiti istom mjerom.

You may also like

0 comments