Carine na kineske proizvode naštetit će američkom gospodarstvu

 Četrdeset pet američkih poslovnih udruga koje predstavljaju neke od najvećih kompanija u zemlji pozvalo je američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne uvodi carine na kineske proizvode jer će biti “posebno štetne” za američko gospodarstvo i potrošače.
Trumpov kabinet objavio je da priprema carine na uvoz kineskih proizvoda u sektorima informatičke tehnologije, telekomunikacija i robe široke potrošnje kako bi prisilio Peking na promjenu politike prema zaštiti intelektualnog vlasništva i na području investicija.

Udruge su pak u nedjeljnom pismu američkom predsjedniku upozorile da bi potencijalne carine na kineske proizvode podigle cijene robe široke potrošnje i prouzročile ukidanje radnih mjesta i pad financijskih tržišta.

Skupina potpisnica uključuje Američku gospodarsku komoru, Nacionalnu federaciju maloprodaje i Vijeće informatičko-tehnološke industrije.

“Pozivamo vladu da ne uvodi carine i da u suradnji s poslovnom zajednicom pronađe učinkovito ali izbalansirano rješenje za kinesku protekcionističku trgovinsku politiku i prakse koje će zaštititi američka radna mjesta i konkurentnost”, poručile su grupe.

“Carine bi bile posebno štetne”, tvrde one. Pismo je najnovija potvrda produbljivanja rascjepa između Trumpa i poslovne zajednice oko trgovinske politike sve agresivnijih poteza američkog predsjednika koji su po njegovom tumačenju nužni kako bi se zaštitila američka industrija.

Udruge pozivaju Trumpa na suradnju s trgovinskim saveznicima u poticanju promjena u kineskoj politici. Iako kineski pristup trgovini zabrinjava, jednostrane carine samo će izolirati SAD od saveznika i potaknuti ih da istisnu američke kompanije iz Kine kada Peking poduzme protumjere, objašnjavaju.

“Pozivamo administraciju da poduzme odmjerene, komercijalno značajne akcije koje su u skladu s međunarodnim obvezama i štite interese američkih izvoznika, uvoznika i investitora, umjesto da kažnjavaju američkog potrošača i ugrožavaju odnedavno poboljšanu konkurentnost (američkog gospodarstva)”, zaključuje se u pismu.

You may also like

0 comments