Carine i smjena Tillersona srušile svjetske burze

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom nakon što je objavljeno da je otpušten američki državni tajnik Rex Tillerson i da su moguće dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda u SAD.
Dow Jones oslabio je 171 bod ili 0,68 posto, na 25.007 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,64 posto, na 2.765 bodova, a Nasdaq indeks 1,02 posto, na 7.511 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica porasle jer su novi podaci pokazali da inflacija u SAD-u nije znatnije ojačala, što je smanjilo bojazni ulagača od ubrzanja tempa povećanja kamata američke središnje banke.

No, ubrzo je ulagače uznemirila vijest da je predsjednik Donald Trump otpustio šefa američke diplomacije Rexa Tillersona, a da će na njegovo mjesto doći sadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo.

Ta je smjena dosad najveća promjena u Trumpovoj administraciji i posljednja u nizu kakav dosad nije zabilježen. „Svaki puta kada dođe do takvih promjena, ulagači su nervozni. Moraju razmotriti kakve bi mogle biti posljedice tih promjena“, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Amundi Pioneer Asset Management.

Cijene dionica dodatno su se našle pod pritiskom nakon vijesti da Trump kani uvesti carine na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne kineske robe, a usmjerit će se prvenstveno na tehnologiju i telekomunikacijske sektore.

Ulagači su već ionako zabrinuti zbog mogućeg izbijanja trgovinskog rata nakon uvođenja carina na uvoz čelika i aluminija u SAD. „Kada gledate te carine, ne gledate u vakuum, nego u ono što slijedi, kakav će biti odgovor s druge strane“, kaže Bryan Novak, direktor u tvrtki Astor Investment Management.

Prošloga je tjedna predsjednik Trump potpisao odluku o uvođenju tih carina, no najavio je izuzeća za Kanadu i Meksiko, ali i neke druge zemlje. Po tom pitanju traju pregovori s Europskom unijom i Japanom.

Ostaje za vidjeti kako će teći ti pregovori i kako će druge zemlje reagirati na Trumpov protekcionizam. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,05 posto, na 7.138 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,59 posto, na 12.221 bod, a pariški CAC 0,64 posto, na 5.242 boda.

You may also like

0 comments