Caratan: Merkel je Njemačku pretvorila u aktivnu silu

Američki tjednik “Time” osobom godine proglasio je njemačku kancelarku Angelu Merkel. Kako je objasnilo uredništvo, Merkel je izabrana zbog svojih reakcija na grčku dužničku krizu, migrantsku krizu koja potresa Europu i odgovora na prijetnju koju predstavlja tzv. Islamska država.

Politolog Branko Caratan za HRT-ov Studio 4 komentirao je Timesovo stajalište u vezi s ponašanjem Merkel prema migrantima. U listu stoji da je tu riječ o “najplemenitijoj i najvelikodušnijoj gesti u modernoj povijesti”.

Govoreći o migrantskoj krizi i reakciji Angele Merkel, Caratan je među ostalim rekao da treba istaknuti kako imigracija u Njemačkoj predstavlja prijeko potrebnu radnu snagu koja joj treba. Istaknuo je da je Merkel pretvorila Njemačku u aktivnu političku silu, osim toga vodi i EU, a i govori u ime EU-a.

Politika Angele Merkel naišla je na opoziciju. No ako se odluči, ona će ponovno biti izabrana za kancelarku, kaže Caratan. Politika se ne može graditi na strahu. Onaj koji je tako gradi, nema budućnosti. Merkel je pokazala ljudsko razumijevanje u vrijeme izbjegličke krize i to je jedan promišljeni potez. Privremeno je suspendirala pravila šengenske zone da bi omogućila politiku privremeno otvorenih vrata, kaže Caratan.

You may also like