Home Ekonomija Cappelli: Turistički rezultati 2016. iznad plana i očekivanja

Cappelli: Turistički rezultati 2016. iznad plana i očekivanja

by Petra Rajković

Ministar turizma Gari Cappelli ocijenio je u četvrtak da su ovogodišnji turistički rezultati iznad planiranih i očekivanih, a da će u slijedećoj godini fokus biti na razvoju specifičnih turističkih proizvoda – zdravstvenog, nautičkog i kongresnog turizma, posebno u pred i posezoni.

“Rezultati su iznad planiranih i očekivanih, što znači da je odrađen dobar posao”, rekao je Cappelli uoči početka sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ), ističući da je Hrvatska na karti svijeta prepoznata po sigurnosti i kvaliteti koju pružamo gostima.

U slijedećoj godini, kaže ministar, ima puno prostora na globalnom tržištu “i trebamo žešće i jače izaći na ta tržišta te se pokazati u punom svjetlu”, prvenstveno kroz posebne oblike promocije, poput posjeta stranih novinara, odnosno njihove objave u časopisima ili sportskih manifestacija koje će se održavati u Hrvatskoj, kao nedavni Davis Cup, jer, kako je naveo, ti su rezultati očito najvidljiviji. Kao primjer je naveo da će se 2017. u Dubrovniku održati kongres na kojem će sudjelovati čak pet nobelovaca, što predstavlja rijetkost izvan Švedske.

“Za sada smo sigurni da ćemo slijedeće godine biti iznad prosječnog porasta putovanja u Europi za oko 3 posto. Mi smo već sada, prema bukingu, na 3,5 – 4 posto rasta, dakle nadamo se održati taj ritam i do 2020. godine doći na 14,5 milijardi eura prihoda od turizma”, istaknuo je Cappelli.

Dodao je i da će se inzistirati na jačem dolasku gostiju na kontinent, produženju turističke sezone putem razvoja nautičkog, zdravstvenog i kongresnog turizma te stvaranju uvjeta za investiranje. Pritom je kazao da je optimist i što se tiče rješavanja problema turističkih zemljišta.

U segmentu zdravstvenog turizma s Ministarstvom zdravstva radi se na dva zakona kojim bi se regulirale ugostiteljske usluge u specijalističkim bolnicama, dok bi na razvoj kongresnog trebalo utjecati otvaranje ureda za kongrese.

Tijekom 2017., najavio je, provest će se i pripreme za uvođenje Cro kartice, koja bi trebala startati 2018. U nekim zemljama koje imaju nešto slično zabilježen je porast prometa od 25 do 30 posto, rekao je Cappelli.

Ivičić: rast od preko 10 posto prema 2015. 

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić je, pak, kazao da će Hrvatska ove godine ostvariti oko 16 milijuna dolazaka i više od 90 milijuna noćenja, što prema prošloj godini predstavlja rast od preko 10 posto.

“No, naši su kapaciteti već prilično popunjeni u glavnoj sezoni i fokus našeg interesa, pa i program rada, usmjereni su na dolaske u pred i posezoni. Tu imamo prostora i tu će biti naš fokus”, rekao je Ivičić, koji je također posebno naglasio zdravstveni turizam, nautiku i kongresni turizam, rekavši da tu ima dovoljno prostora za rast, pogotovo na tržištima Skandinavije, Velike Britanije, Njemačke i Francuske.

Slijedeće se godine, prema procjenama Svjetske turističke organizacije, očekuje rast turističkog prometa od oko 3 posto, no Ivičić ističe da je za Hrvatsku “najvažnije da zadržavamo trend potražnje i da se sve više pozicioniramo kao jedna snažna, nezaobilazna destinacija”.

Kazao je i da se rast bilježi i u zimskim mjesecima – povećanje u studenom je bilo 30-tak posto, a podaci o turističkom prometu u prosincu govore da je primjerice Zagreb prilično nadmašio brojke od prošle godine. Takvi su i pokazatelji za Istru i Opatiju, područje Zadra, Splita i Dubrovnika, “dakle, možemo reći imat ćemo jedan jako lijepi prosinac”, zaključio je Ivičić.

Cappelli: o parafiskalnim nametima slijedeći tjedan

Novinare je zanimalo i što će Ministarstvo turizma predložiti oko najavljenog smanjivanja parafiskalnih nameta u turizmu i ugostiteljstvu, na što je ministar Cappelli za slijedeći tjedan najavio sastanak s predstavnicima tog sektora od kojih očekuje njihove prijedloge.

“Očekujem prvo njihov prijedlog, ne bi htjeli mi nametati naš, jer dogovor je bitan. To je već slijedeći tjedan, dakle nećemo čekati da prođe godina, nego da u ovih tjedan ili dva do kraja godine imamo prijedloge i da u prvom mjesecu već startamo s pripremama nekih od njih, da vidimo da li ih možemo realizirati”, izjavio je Cappelli.

Osvrnuo se i na jučerašnju odluku Vlade o kvotama za zapošljavanje stranaca za 2017, rekavši da su kvote koje je predlagao turizam prihvaćene, ali da u buduće prvenstveno treba iskoristimo kadar koji je trenutno na zavodu za zapošljavanje.

(Agencije)

Related Posts