Home Ekonomija Cameron: U slučaju Brexita, funta pada

Cameron: U slučaju Brexita, funta pada

by Agencije

David Cameron je u ponedjeljak u britanskom parlamentu odlučno stao u obranu dogovora koji je s mukom postignut u Bruxellesu kako bi se spriječio izlazak Velike Britanije iz EU-a, upozorivši da će “brexit” ugroziti “gospodarsku i nacionalnu” sigurnost zemlje, dok vrijednost funte naglo pada.

“Izlazak iz Europe ugrozio bi našu gospodarsku i nacionalnu sigurnost”, istaknuo je konzervativni premijer u vatrenom govoru kojim je trebao uvjeriti euroskeptike u vlastitoj stranci u opravdanost dogovora koji je u petak postigao s europskim partnerima.

Kao da potkrjepljuje njegove riječi, britanska funta je u ponedjeljak pala naspram dolara na najnižu razinu u zadnjih gotovo sedam godina, čemu pridonosi i prelazak Borisa Johnsona, karizmatičnog konzervativnog gradonačelnika Londona, među pristaše brexita, izlaska zemlje iz Europske unije. Johnsonovo priključenje taboru pristaša izlaska Velike Britanije iz EU-a težak je udarac za Camerona i pruža pristašama izlaska uglednu osobu iz redova političara koja im je dosad nedostajala.

U napisu objavljenom u ponedjeljak u Daily Telegraphu, Johnson je rekao da je brexit “jedinstvena prilika” da se postigne “istinska promjena” veza Velike Britanije i njezinih europskih susjeda. Usto je upozorio na opasnost od “nagrizanja demokracije”, ocijenivši da EU potiče birače na pasivnost. “Za promjene koje nam trebaju možemo se izboriti samo ako budemo glasovali za izlazak”, istaknuo je Boris Johnson.

Pristaše izlaska iz Unije mogu ponuditi “samo rizike u vremenu nesigurnosti i skok u nepoznato”, upozorio je Cameron u Westminsterskoj palači. “Kada je riječ o zapošljavanju, ne možemo samo reći sve će biti dobro”, dodao je, opetujući svoj čest motiv da će zemlja, ostane li u reformiranom EU-u, biti “sigurnija” i “snažnija”.

Usto je napomenuo da je zemlja u zategnutim odnosima s Rusijom i da joj prijeti džihadistička organizacija Islamska država. “Nije vrijeme da se Zapad dijeli”, upozorio je.

Cameron je istaknuo i da će referendum 23. lipnja biti “konačna odluka”, izrugujući se onima koji misle da će se nakon toga moći ponovo pregovarati s Bruxellesom u slučaju glasovanja za izlazak. Što se tiče utjecaja “brexita” na gospodarstvo, agencija za ocjenjivanje kreditnog rejtinga Moody’s smatra da će cijena “premašiti dobitak”, a Fitch poručuje da bi izlazak iz Unije mogao “utjecati” na ulaganja i odgoditi ih.

Related Posts