Cameron pomaže lokalnoj samoupravi u borbi protiv Islamske države

Britanski premijer David Cameron objavio je u nedjelju program vrijedan 6,5 milijuna eura kako bi mjesnim organizacijama pomogao u borbi protiv propagande “ekstremističkih” skupina poput Islamske države (IS).

Vijest dolazi dan prije objavljivanja, u ponedjeljak, “nove strategije protiv ekstremizma”, navodi se u priopćenju služba britanske vlade. Cameronova vlada se nada da će tako zaustaviti propagandnu mašineriju džihadističkih skupina koje pokušavaju novačiti borce u inozemstvu. Po službenim podatcima, više od 700 Britanaca je otišlo boriti se na područja Sirije i Iraka pod kontrolom IS-a, među kojima se gotovo 300 vratilo u Veliku Britaniju.

Novcem iz tog programa za koji je namijenjeno 6,5 milijuna eura, ističe vlada, moći će se pomoći mjesnim organizacijama a “opasni ideali koje zagovaraju ekstremisti moći će se zamijeniti vjerodostojnom retorikom”.

Downing Street navodi primjerice obuku za korištenje društvenim mrežama i tehničku pomoć organizacijama u “otvaranju internetskih stranica”. “Sustavno se moramo boriti s ekstremizmom (…) razotkrivajući laži i (njezine) razorne posljedice”, rekao je Cameron a prenosi se u priopćenju. “Moramo ga zaustaviti u samom začetku i spriječiti da sjeme mržnje ne proklija u glavama ljudi pa one tako ostanu bez kisika koji im je nužan za rast”, istaknuo je.

Nova strategija u borbi s ekstremizmom, dodao je konzervativni čelnik, usmjerena je i na “razvoj partnerstva između tvrtka, policije i vlade radi uklanjanja terorističkih i ektremističkih podataka s interneta”. Vlada ističe da je britanska policija od 2010. uklonila s neta oko 110.000 “podataka ekstremističke propaganda”, među kojima 38.000 od početka godine.

Cameron tvrdi da “u središte” te strategije želi postaviti “uspostavu međunarodne koalicije svih skupina i pojedinaca ujedinjenih u odlučnosti da se bore protiv ekstremizma”. U programskom govoru koji je održao početkom listopada na saboru Konzervativne stranke u Manchesteru, premijer je rekao da želi “pobijediti” ekstremizam “jednom zauvijek”.

You may also like

0 comments