Cameron neće imati koristi od off shore fondova

Britanski premijer David Cameron, njegova supruga i djeca neće imati nikakve koristi od bilo kakvih offshore fondova ili zaklada, rekao je u srijedu glasnogovornik britanskog premijera čija se obitelj i dalje spominje u slučaju utaje poreza.

Cameronov pokojni otac Ian je među desecima tisuća imena koja se spominju u dokumentima odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca sa sjedištem u Panami koji su izašli u javnost i iz kojih je vidljivo kako su najbogatiji i najmoćniji ljudi svijeta sakrivali svoje bogatstvo i izbjegavali plaćanje poreza.

Pošto je isprva slučaj ocijenio kao privatnu stvar, Cameronov ured je u utorak objavio priopćenje u kojemu se ističe da se premijer i njegova obitelj nisu okoristili offshore fondovima. Tijekom službenog posjeta središnjoj Engleskoj, Cameron je rekao i da ne posjeduje nikakve udjele ni offshore fondove.

No činjenica da nije rekao hoće li ubuduće imati koristi od offshore fondova samo je pojačala medijska nagađanja, što se našlo na naslovnicama mnogih listova.

“Premijer, gospođa Cameron i njihova djeca neće ni ubuduće imati koristi od offshore fondova ili trustova”, priopćio je u srijedu glasnogovornik britanskog premijera.

Cameron se predstavlja kao borac protiv utaja u poreznim oazama poput britanskih prekomorskih posjeda Britanskih Djevičanskih otoka i Kajmanskih otoka, ali je oporbena laburistička stranka rekla da “Panamski dokumenti” pokazuju kako vlada nije riješila taj problem.

You may also like