Cameron: Morat ću poštovati volju britanskih birača

Ako Britanci budu glasovali za izlazak iz Europske unije na referendumu koji bi trebao biti organiziran do kraja 2017., britanska vlada morat će to poštivati, rekao je u nedjelju britanski premijer David Cameron. Anketa objavljena u četvrtak pokazala je da će većina Britanaca koji su odlučili glasovati za izlazak iz EU-a.

Cameron je rekao kako ne smatra da bi izlazak iz EU-a bio dobra odluka ako postigne reforme britanskih odnosa s EU-om koje je zamislio. “Britanska javnost donijet će odluku. Moramo je poštivati kakva god ona bila”, rekao je za BBC. “Mislim da izlazak nije dobar odgovor… Ako to bude odgovor, morat ćemo učiniti sve što bude potrebno da to funkcionira.”

Na pitanje priprema li vlada planove za mogući izlazak iz EU-a, Cameron je rekao da ima planove za pregovore s EU-om i organizaciju referenduma. “Administracija radi na tome da mi pomogne da to provedem. No, ako to ne ostvarimo i ako budemo morali promijeniti stajalište, tada će to biti nova situacija”, rekao je.

Cameron, koji je prošli tjedan posjetio Njemačku i Mađarsku kako bi razgovarao o svojim prijedlozima, izrazio je uvjerenost da je moguće postići dogovor o najkontroverznijem pitanju, onom o ograničenju socijalnih prava za useljenike iz EU-a. Izrazio je nadu da će dogovor biti postignut na summitu EU-a idući mjesec. Referendum bi mogao biti organiziran četiri mjeseca poslije. Ako dogovora u veljači ne bude, glasovanje bi se moglo održati u rujnu “ili kasnije”. “Sadržaj je mnogo važniji od rokova, pa ako ne budemo mogli postići dogovor u veljači, pričekat ću i nastavit ću se boriti”, rekao je.

You may also like

0 comments