Cameron ima potporu Poljske

Poljska vlada podupire reforme EU-a što ih predlaže David Cameron, ali “postoje točke u kojima suglasnost nije potpuna”, rekla je u četvrtak poljska premijerka Beata Szydlo nakon susreta s britanskim kolegom.

Szydlo je odgovarala na pitanje o socijalnim davanjima za više stotina tisuća Poljaka koji rade u Velikoj Britaniji koja bi Cameron htio ograničiti samo na one koji u njegovoj zemlji borave barem četiri godine. Poljska će “učiniti sve” kako bi Velika Britanija ostala u EU-u, što je važno za sigurnost i razvoj Europe, naglasila je Szydlo.

Nabrojala je nekoliko britanskih prijedloga za reformu koje je ocijenila “potpuno prihvatljivima”, među kojima su jačanje nacionalnih parlamenata i smanjenje europske “birokracije”, a zatim je poručila da je sigurna kako će neriješeno pitanje socijalnih davanja biti predmet razgovora, a zatim i konsenzusa.

Cameron nije izravno odgovorio na to pitanje, iako mu je bilo postavljeno. “Čak i o najtežem pitanju socijalne pomoći dogovorili smo se da ćemo surađivati radi pronalaženja rješenja”, rekao je. Potvrdio je da želi “ostati u Uniji”, zauzevši se za veću “fleksibilnost” kako bi se moglo “reagirati na zabrinutost zemalja članica”. “Podupirem načelo o slobodi kretanja”, dodao je Cameron, opetujući izjavu koju je dao dan ranije u Bukureštu da “veoma cijeni prinos koji mnogi Poljaci i drugi Europljani daju Velikoj Britaniji”.

Britanski premijer se tijekom jutra sastao i s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom. “Poljska očekuje kreativne prijedloge Velike Britanije” o socijalnim davanjima, rekao je novinarima nakon susreta Krzysztof Szcerski, savjetnik poljskog predsjednika. Ti prijedlozi trebaju se iznijeti “u nekoliko mjeseci a ne tjedana”, dodao je.

You may also like

0 comments