Cameron i Hollande o sigurnosti u Parizu

Francuski predsjednik Francois Hollande primit će u ponedjeljak u Elizejskoj palači britanskog premijera Davida Camerona radi razgovora o borbi protiv terorizma i Siriji nakon džihadističkih napada u Parizu, objavljeno je u subotu iz ureda francuskog predsjednika.

Tim će razgovorom početi intenzivan tjedan diplomatskih razmjena o te dvije teme za Francoisa Hollandea, kojega u utorak u Washingtonu očekuje američki predsjednik Barack Obama, a u četvrtak u Moskvi ruski predsjednik Vladimir Putin. Između ta dva susreta, francuski predsjednik primit će u srijedu njemačku kancelarku Angelu Merkel. Nakon napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država a u kojima je poginulo 130 osoba te ih oko 350 ranjeno, francuski predsjednik je izrazio želju da se poradi na osnivanju proširene koalicije, “jedinstvene”, u borbi protiv džihadista IS-a u Siriji i Iraku.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u petak jednoglasno rezoluciju na francuski poticaj kojom se dopuštaju “sve potrebne mjere” za borbu protiv IS-a u Siriji i Iraku. Tekstom se poziva zemlje da “udvostruče napore i usklade inicijative” radi sprečavanja terorističkih akcija IS-a kao i ostalih ekstremističkih skupina povezanih s Al Kaidom. Vijeće sigurnosti UN-a ocijenilo je IS “neviđenom svjetskom prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti”. Francois Hollande procijenio je da će ta rezolucija “pridonijeti mobilizaciji nacija oko eliminiranja” IS-a. Francuski javni tužitelj objavio je u subotu da je oslobođeno sedam osoba uhvaćenih u oružanoj operaciji povezanoj s prošlotjednim terorističkim napadima, prenijeli su francuski mediji.

Francuska policija izvela je operaciju u pariškoj sjevernoj četvrti Saint Denis u srijedu prije zore kako bi uhvatila 28-godišnjeg Abdelhamida Abauda, Belgijca iz Maroka koji se smatra mozgom terorističkih napada 13. studenoga u kojima je poginulo 129 ljudi, a 352 ljudi je ozlijeđeno. Policija je pronašla tijela Abauda, njegove rođakinje Hasne Aitboulachen i još jednog neidentificiranog muškarca nakon racije. Također su priveli osam osoba koje su bile u zgradi ili pored nje.

Osma osoba, mladi čovjek koji je teroristima dao da se koriste njegovim stanom, ostao je u pritvoru, navodi Saturday’s report. Pariške vlasti također su rekle u subotu da je u francuskome glavnom gradu na snazi zabrana manifestacija na javnim prostorima, koja će trajati do 30. studenoga u ponoć.

Pariška policija objavila je u subotu da se do kraja studenoga, do početka svjetske konferencije o klimi, produljuje zabrana održavanja manifestacija u prijestolnici i široj regiji, koja je na snazi od 13. studenoga kada su izvedeni teroristički napadi u Parizu. Odluka zabrane “manifestacija na javnim prostorima” traje do 30. studenoga u ponoć.  Manifestacije neće bit dopuštene ni na dan otvaranja Svjetske konferencije o klimi (COP21) na kojoj će u Parizu sudjelovati stotinjak svjetskih čelnika.

You may also like

0 comments