Cameron: Brexit bi ugrozio mir u Europi

Velikoj Britaniji sigurnije je u Europskoj uniji, no bude li 23. lipnja glasala za izlazak mogla bi ugroziti mir u Europi, upozorio je u ponedjeljak premijer David Cameron.

“Europska unija pridonijela je pomirenju zemalja koje su desetljećima ratovale”, rekao je britanski premijer u londonskom muzeju British Museum podsjetivši na razne sukobe koji su obilježili Europu zadnjih stoljeća.

“U nacionalom je interesu Velike Britanije održati zajednički cilj u Europi kako bismo izbjegli buduće sukobe između europskih zemalja”, rekao je te istaknuo: “A za to je nužno da Velika Britanija ostane članica” Europske unije.

“Svaki put kada okrenemo leđa Europi, prije ili kasnije požalimo”, rekao je. “Ili mi utječemo na Europu ili ona na nas. Ako stvari krenu po zlu u Europi, nemojmo si utvarati da ćemo biti zaštićeni od posljedica”.

Unutar EU Britanija je utjecajnija u svijetu, ustvrdio je suprotno tvrdnjama zagovornika izlaska da bi britanski utjecaj u svijetu bio veći kada bi izašla iz bloka. U današnjoj međunarodnoj situaciji bitna je što tješnja moguća suradnja sa susjedima, rekao je i podsjetio da je takvo stajalište bilo i premijera Winstona Churchilla nakon Drugog svjetskog rata kada je gorljivo zagovarao približavanje zapadne Europe, slobodnu trgovinu i osnutak trajnih europskih institucija kako stari kontinent više nikad ne bi prolijevao krv.

Britanci 23. lipnja odlučuju na referendumu o ulasku ili izlasku iz EU-a, a prema anketama još ni jedna strana nema ozbiljniju prevagu.

You may also like