Home Europska unija Cameron bi trebao uskoro predstaviti britansku odluku o prihvatu izbjeglica

Cameron bi trebao uskoro predstaviti britansku odluku o prihvatu izbjeglica

by admin

Britanski premijer David Cameron tijekom dana trebao bi objaviti plan britanskog prihvata novih izbjeglica, objavio je u petak BBC. Dodatne izbjeglice trebale bi doći iz izbjegličkih logora UN-a uz granice sa Sirijom a ne iz redova onih koji su se već domogli Europe.

Nikakve konkretne brojke nisu dogovorene no Cameron je ranije kazao kako će Britanija nastaviti prihvaćati “tisuće”. Očekuje se da će Cameron plan objaviti u Madridu gdje se sastaje s vodstvom Španjolske i Portugala povodom britanskih prijedloga reforme Europske unije. Škotska premijerka Nicola Sturgeon pisala je Cameronu i pozvala ga da Britanija prihvati više izbjeglica a bivši ministar unutarnjih poslova David Blunkett izjavio je da bi Britanija trebala tijekom sljedećih šest mjeseci prihvatiti više od 25 tisuća izbjeglica. Peticija da Britanija prihvati veći broj izbjeglica prikupila je tri puta više od potrebnih sto tisuća potpisa da se ta tema stavi na dnevni red parlamenta.

Otac trogodišnjeg sirijskog izbjeglice koji se utopio, a čija je fotografija na turskoj plaži zgrozila svijet, vratio se u petak u grad Kobane da pokopa svoju obitelj. Abdulah Kurdi stigao je u turski pogranični grad Suruc s lijesovima malog Ajlana, njegova 5-godišnjeg brata Galipa i majke dječaka Rehan, koji su se svi utopili u pokušaju da odu iz Turske u Grčku, te je potom prešao granicu kako bi došao do sirijskog grada Kobanea.Dugi konvoj ispratio je oca iz ljetovališta Bodrum, gdje su pronađena tijela, do sirijske granice. U gradu su bile u tijeku pripreme za pokop “žrtava Kobanea jer su platili svojim životom bijeg od rata”, po lokalnim vlastima. Turska je policija objavila kako je uhitila četiri osobe odgovorne za smrt 12 izbjeglica među kojima su i tri člana obitelji Kurdi.

Related Posts