Velika Britanija je spremna na suradnju s Rusijom u borbi protiv „Islamske Države”, priopćio je britanski premijer David Cameron. „Uvjereni smo da je IDIL ozbiljna prijetnja za Rusiju i Europu i sve zemlje svijeta. Zato treba naći načine da zajedno radimo na tome… Premijer analizira mogućnost napada na ’Islamsku Državu’ i smatra da treba poduzeti poteze u tom pravcu”, izjavila je glasnogovornica britanskog premijera.

Međutim, stav Britanije prema predsjedniku Sirije Bašaru Asadu je nepromijenjen: britanska vlada smatra da se treba povući s vlasti, prenosi „Vzgljad”. „’Islamska Država’ i Asad su u jednakoj mjeri neprijatelji sirijskog naroda. Smatramo da je potrebno riješiti pitanje prijetnje od strane ’Islamske Države’, ali isto treba naći političko rješenje koje će dovesti do prelaska vlasti s Asada na drugog lidera… Premijer ne smatra da će mirno rješenje bitu dugoročno, ako vlast ostane u rukama Asada”, izjavila je predstavnica britanskog premijera.

Priopćenje Washingtona o tome da je predsjednik Rusije Vladimir Putin navodno tražio susret s američkim liderom Barakom Obamom ne odgovara stvarnosti, priopćio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov. Američka verzija događaja predstavlja izvrtanje istine, dodao je. „Obično se priprema ovakve vrste susreta i uopće kontakata na najvišoj razini realizira u zatvorenom režimu preko diplomatskih kanala. Detalji o pripremi susreta se po pravilu ne objavljuju u javnosti. Ali, kada je već američka strana odlučila izložiti svoju iskrivljenu verziju onoga što se događalo u diplomatskoj kuhinji uoči susreta predsjednika SAD-a i Rusije u New Yorku, onda moram priopćiti što se u stvari događalo”, izjavio je Ušakov, a prenosi agencija TASS.

On je izjavio da izjava glasnogovornika Bijele kuće Josha Earnesta o tome da je predsjednik Rusije navodno tražio taj susret i više puta molio da se održi „nije u skladu sa stvarnosti”. „Podsjetit ću vas na naš principijelni stav. On se svodi na to da mi ne odbijamo ponuđene kontakte. Mi se zalažemo za održavanje stalnog dijaloga na najvišoj razini, tim prije što postoje brojne aktualne teme za razgovor u kojima treba naći zajedničko rješenje. Potrebno je postizanje komprimisa”, priopćio je Ušakov, prenosi Russia Beyond the Headlines.

Iran i Rusija su potpisali niz ugovora o kupovini ruske avio-svemirske opreme u vrijednosti od 21 milijarde dolara. Između ostalog, Iran kupuje ruske avione „Superjet 100”, izjavio je direktor Nacionalnog svemirskog centra Irana Manušehr Manteki u intervjuu za „Sputnik”, a prenosi RIA „Novosti”. Kako je priopćio Manteki, ugovori su potpisani na međunarodnoj avio-svemirskoj izložbi „MAKS-2015”, koja je održana u moskovskom predgrađu Žukovski krajem kolovoza. „Tijekom našeg sudjelovanja na avio-salonu ᾿MAKS᾿ u Rusiji potpisali smo ugovore za kupovinu avio-svemirske opreme iz Rusije u ukupnoj vrijednosti od 21 milijardu dolara, uključujući ruske avione ᾿Superjet 100᾿”, rekao je Manteki. Međutim, on nije naveo o kojem broju aviona je riječ, niti je ukazao iznos ugovora.

Related Posts