Cameon zabrinut zbog krize u Sjevernoj Irskoj

Britanski premijer David Cameron ozbiljno je zabrinut zbog političke krize u Sjevernoj Irskoj, izjavila je njegova glasnogovornica u četvrtak. Sjeverna Irska suočena je s najvećom političkom krizom u posljednjih deset godina, zbog koje bi britanska vlada mogla ukinuti tamošnju samoupravu nakon ubojstva s kojim je, prema policiji, povezana raspuštena Irska Republikanska Armija (IRA).

“Premijer je ozbiljno zabrinut razvojem situacije… želimo da svi političari u Sjevernoj Irskoj zajednički rade na boljoj budućnosti zemlje”, rekla je glasnogovornica. Cameron razmatra “iduće korake” i razgovara i sa sjevernoirskim prvim ministrom Peterom Robinsonom te s državnom tajnicom za Sjevernu Irsku Theresom Villiers, dodala je. Policija sumnjiči članove IRA-e, paravojne skupine koja je trebala biti raspuštena prema mirovnom sporazumu iz 1998., za umiješanost u ubojstvo Kevina McGuigana 12. kolovoza.

Sinn Fein, političko krilo IRA-e, objavio je da je među trojicom uhićenih regionalni čelnik Bobby Storey. Mirovni sporazum iz 1998. prekinuo je tri desetljeća dugo nasilje između katoličkih nacionalista i probritanskih protestanata u kojem je poginulo 3600 ljudi. Osnovana je i koalicija suparničkih stranaka koja je teško funkcionirala uslijed pojačanih vjerskih napetosti posljednjih godina.

Prvi ministar Sjeverne Irske Peter Robinson izjavio je da će dati ostavku, kao i svi osim jednog ministra iz njegove Demokratske unionističke stranke (DUP), zbog krize koje je izazvalo ubojstvo povezano s IRA-om. DUP, najveća sjevernoirska probritanska stranka, nije u četvrtak dobila potporu suparničkih stranaka za nastavak sudjelovanja u podjeli vlasti pa je Robinson rekao da će njegovi ministri dati ostavke ako London ne raspusti parlament. “Dajem ostavku kao prvi ministar, a odstupit će i svi ministri iz DUP-a, uz iznimku Arlene Foster”, rekao je Robinson novinarima. “Zatražio sam od Arlene da nastavi obnašati dužnost ministrice financija kako nacionalisti i republikanci ne bi mogli donositi financijske i druge odluke štetne za Sjevernu Irsku”, dodao je.

Nakon ubojstva s kojim je, prema policiji, povezana raspuštena Irska republikanska armija (IRA), Sjeverna Irska suočena je s najvećom političkom krizom u posljednjih deset godina, zbog koje bi britanska vlada mogla ukinuti tamošnju samoupravu. Policija sumnjiči članove IRA-e, paravojne skupine koja je trebala biti raspuštena prema mirovnom sporazumu iz 1998., za umiješanost u ubojstvo Kevina McGuigana 12. kolovoza. Sinn Fein, političko krilo IRA-e, objavio je da je među trojicom uhićenih regionalni čelnik Bobby Storey.

Mirovni sporazum iz 1998. prekinuo je tri desetljeća dugo nasilje između katoličkih nacionalista i probritanskih protestanata, u kojem je poginulo 3600 ljudi. Osnovana je i koalicija suprotstavljenih stranaka, koja je teško funkcionirala uslijed pojačanih vjerskih napetosti posljednjih godina. Britanski premijer David Cameron ozbiljno je zabrinut zbog političke krize u Sjevernoj Irskoj, izjavila je njegova glasnogovornica u četvrtak. “Premijer je ozbiljno zabrinut razvojem situacije… želimo da svi političari u Sjevernoj Irskoj zajednički rade na boljoj budućnosti zemlje”, rekla je glasnogovornica. Cameron razmatra “iduće korake” i razgovara s Peterom Robinsonom i s državnom tajnicom za Sjevernu Irsku Theresom Villiers, dodala je.

You may also like

0 comments