Čačić: Prodaja infrastrukture značila bi udar na suverenitet

Gost Dnevnika u 18 bio je predsjednik Narodne stranke – reformista i nekadašnji prvi potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić.

Najprije da raščistimo ove rokove. Spominje se polovica ove godine, kraj godine…Koji rok je realan za prodaju imovine od 200 milijuna eura? Do 7. mjeseca 2017., dakle druga polovica ove i prva polovica sljedeće godine, vezano za europski semestar, 200 milijuna ove, 300 sljedeće. To smo komunicirali s ministrom financija. Ključno u cijeloj priči je da je to prodaja stanova, poslovnih prostora, zemljišta, prodaja poslovnih udjela, dionica, uplata dividende i ostalo. Od sve te priče u suštini tu se radi o uplati dividende. Uplatom dividende prošle godine iz HEP-a i Janafa samo je plaćeno više nego što je sad zadala Vlada kao cilj. Vlada si jednostavno nije dala nikakav cilj. On je ispod onog što se već realiziralo.

Što je motiv? Motiv je – napiši nešto što će Europskoj uniji pristojno zvučati. Kao što je pristojno zvučalo 2014., 2015., i sad. Suština je nešto sasvim drugo. Vi znate da je javnost opravdano reagirala na poskupljenje struje od 23 posto, ogroman udar na standard i budžet. Bile su sušne godine i HEP je ulazio s milijardu gubitka, ali i nakon toga, u ovim dobrim godinama, po milijardu i pol do dvije milijarde su bili profiti HEP-a. Tad se mogla smanjiti cijena, uložiti u akvizicije i ojačati HEP, moglo se smanjiti dug i vratiti neke kredite koji su izrazito nepovoljni. Krpale su se rupe u budžetu i neracionalna i skupa država. Ako se realizira smanjenje proračunskog deficita i povećanje kreditnog rejtinga onda ta sva priča ima smisla.

Misllite li da stvarno postoji opasnost da se proda infrastruktura poput Janafa i Plinacroa? Apsolutno. Vlada je imala odluku o prodaji. To je direktni udar na suverenost zemlje. Ova Vlada nije sigurna ni u ukidanje Mesićeva ureda, a kamoli ovo.

S obzirom na nesuglasice u koaliciji koliko je realno da se postigne suglasnost o prodaji nekih tvrtki? Počelo je s optužbama oko INE, sad je sporna i Podravka? Sasvim sigurno tanka većina, koja realno gotovo ni ne postoji po mom dubokom uvjerenju, ova Vlada neće provesti niti ‘r’ od reformi. Nema snagu, politički utjecaj, odlučnost i nikad ne donose poene nego batine. Ova Vlada nije spremna na reforme i nije spremna na batine.

You may also like