Čačić: LNG nije velik projekt, ali je zanimljiv

Gost Novog dana N1 televizije bio je predsjednik Reformista Radimir Čačić. Govorio je o velikim projektima koje očekuje od nove vlade i za koje će njihov zastupnik dati podršku. Rekao je kako partnerima ništa ne zamjera, iako vjerojatno zbog koalicije s Bandićem nije prešao prag. Istaknuo je kako Hasanbegović polako silazi s političke scene. 

Koje prve poteze Vlade očekujete? “Vlada ulazi u jednom sretnom razdoblju koje će trajati još neko vrijeme. Nemamo problema s refinanciranjem duga, najniža je cijena energije i tu je katastrofa na Mediteranu koja nam diže turizam Polako i cendravo dolazimo do toga da od EU više uzimamo nego dajemo. Vlada mora snažno potaknuti, dići kapitalizaciju iz EU fondova.”

Što je s velikim projektima? “Pelješki most će ići, međutim to nije veliki projekt. Važan je projekt, ali nije velik. Ovaj plutajući LNG isto nije veliki projekt. To je relativno mali projekt, ali je zanimljiv da budemo na energetskoj karti. Za pravi LNG još nemamo rješenja, ne zna se čije je zemljište, ništa… Veliki projekt je zasigurno Zagreb na Savi, koji je najveći, najdugoročniji. Ne govori se u javnosti, ali jako važan projekt koji stoji pred nama je kanal Sava-Dunav. To su projekti o kojima se uopće ne govori, a na koje se treba ići. Nizinska pruga Rijeka-Budimpešta je ogroman projekt, a za vrijeme Milanovićeve Vlade nije ni dotaknut, što je sramotno. To je projekt težak 4 milijarde eura, 12 puta veći od Pelješkog mosta.

Kad bi se ti projekti ostvarili kakvo bi onda bilo naše gospodarstvo? “Plomin – jedan zatvoren, ugovoren projekt, što je nevjerojatno da je propao – dizao bi nam BDP za 0,5 posto na godišnjoj razini. Energetska stabilnost se dobiva nuklearno ili ugljenom. Europa je na 30 posto pokrivenosti ugljenom, a mi na 6,5 posto s time da bi s Plominom bili na 12. Ti bedasti Europljani očito ne znaju što rade. Propuštamo svoje šanse, sami sebi radimo štetu i ostaje nam samo turizam. Bio je uspješan, a mi za to nismo učinili ništa. Opasno je toliko oslanjati se na turizam, čak 18 posto BDP-a.”, rekao je Čačić za N1.

You may also like

0 comments