Predsjednici stranaka Naprijed Hrvatska – Progresivni savez Ivo Josipović i Narodna stranka – Reformisti Radimir Čačić potpisali su u utorak koalicijski sporazum za predstojeće parlamentarne izbore, a svoju su koaliciju nazvali “Uspješna Hrvatska”. Na samom početku svečanosti potpisivanja nova je koalicija okupljenima u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt predstavljena kao “koalicija bez vođe”.

Josipović i Čačić kazali su kako se nadaju da će u koaliciju privući još neke stranke lijevog centra, prije svega regionalne stranke. “Iz našeg je programa vidljivo koje su to stranke, s njima se razgovara i čekamo odluku njihovih tijela”, rekao je Josipović. Dvije stranke u novoj koaliciji vide i neke umirovljeničke stranke, a na pitanje može li se očekivati suradnja s bivšim SDP-ovim ministrom financija Slavkom Linićem i bivšom premijerkom i predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor, Čačić je odgovorio kako su otvoreni za suradnju s uglednim pojedincima, čije znanje i sposobnost mogu pomoći oporavku Hrvatske.

Novinare je zanimalo postoji li mogućnost suradnje sa strankom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, o čemu se nagađalo prošlog ljeta, nakon što se Bandić pojavio na neformalnom druženju reformista na Jarunu. Čačić je odgovorio da su reformisti od prvoga dana bili zainteresirani za suradnju sa strankama koje na izbore neće ići u dva velika bloka, ali kako danas s Bandićem nemaju “nikakve političke ni druge kontakte”.

Čelnici nove koalicije odbacuju tumačenja da je “Uspješna Hrvatska” usmjerena protiv SDP-a. “Nismo ni protiv koga. Mi smo autohtoni političari i surađivat ćemo s onima koji su nam programski slični”, naglasio je Josipović. Nismo tu da nekom štetimo, nego da ostvarimo svoj politički koncept, poručio je. Čačić je pak kazao kako je nova koalicija “lijevija i socijalno osjetljivija od lijevih, ali po promicanju nacije i budućnosti zemlje na jedan duboko svjestan način, desnija od desnih”, pohvalivši se svojim sudjelovanjem u prvim danima Domovinskog rata te u operaciji “Oluja”.

Čelnici “Uspješne Hrvatske” biračima obećavaju 10 posto veću zaposlenost, 30 posto veća domaća i strana izravna ulaganja nego u mandatu na izmaku, reformu pravosuđa i javne uprave te regionalizaciju države.

Sadašnju administrativnu podjelu na županije smatraju neracionalnom i preskupom, a regije vide kao jedinice sa znatno više novca i puno većim ovlastima od onih koje imaju županije. Kažu kako će trajanje sudskih postupaka skratiti na najviše dvije godine i osigurati stabilan porezni okvir za dugoročne investicije. Čačić je rekao i da bi Hrvatska morala iskoristiti svoj položaj kako bi postala atraktivna za život umirovljenika iz EU te da bi drastično trebalo smanjiti oporezivanje mirovina povratnika.

“Mi sada visokim porezom udaramo po našim gastarbajterima i de facto im zabranjujemo povratak u domovinu”, ustvrdio je Čačić i obećao da će ukinuti takvu poreznu penalizaciju umirovljenika i naplaćivati im porez na razini na kojoj je u zemljama u kojima su ostvarili mirovinu.

Ustvrdio je da su druge tranzicijske zemlje lani iskoristile 70 posto sredstava iz fondova EU, a Hrvatska nije iskoristila ni polovicu, te je poručio da zemlja koja nije sposobna taj novac iskoristiti za podizanje investicija nema nikakve šanse za razvoj. Čačić tvrdi i da su svi dobri projekti Milanovićeve Vlade realizirani u prvoj godini mandata, kada je on bio njezin prvi potpredsjednik, a pohvalio se kako je s te pozicije riješio pitanje brodogradnje, dao naputke za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata i stao iza Linićeva projekta fiskalizacije.

Related Posts