Butković: Vožnju autocestama regulirati GPS-om

U posljednja 24 sata na hrvatskim cestama izgubljena su još četiri života. Dvojica muškaraca stradala su na autocesti kod Samobora naletom na makedonski tegljač, a dvoje ljudi poginulo je u frontalnom sudaru automobila i kamiona natovarenog drvima kod Požege. Dogodilo se to nakon što su se u Ministarstvu unutarnjih poslova pohvalili da je ove godine u prometu 12% manje poginulih nego lani. S druge strane statistički imamo više poginulih na cestama od prosjeka Unije iako smo sagradili neke od najmodernijih autocesta u Europi.

Jesu li nam autoceste izvan turističke sezone poluprazne zato što su skupe? Treba li promijeniti sustav naplate? Treba li uvesti vinjete? Ima li još zagovornika monetizacije iako su na uspjelom referendumu prije točno godinu dana građani rekli da su protiv te ideje? Treba li ustanoviti Agenciju za sigurnost cestovnog prometa?

O tome su s urednikom i voditeljem Mislavom Togonalom večeras razgovarali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik NCS-a Mijat Stanić, prometni stručnjak Ivan Dadić, bivši načelnik Odjela prometne policije Rajko Horvat i u stalni sudski vještak za cestovni promet Ivica Hrdalo.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković večeras je kazao kako je Vlada protiv monetizacije i prodaje autocesta. Današnji skup inicijative “Ne damo naše autoceste” nazvao je podsjetnikom, a ne prosvjedom. Istaknuo je kako ovu Vladu ne treba na to ni podsjećati jer o prodaji autocesta nikad nisu ni razmišljali. Vožnju autocestama u budućnosti ministar bi regulirao GPS-om, odnosno modelom po koji bi svaki vozač ceste plaćao po kilometraži koju prođe, no dotad ne isključuje uvođenje vinjete, piše HRT.

Što se sigurnosti tiče, Butković je kazao kako je vrijeme da za konkretne mjere i zato će unutar Ministarstva ustrojiti Zavod za sigurnost. Činjenica da je to kod nas strukturirano da je za sigurnost nadležan MUP, a ne ministarstvo prometa, a mi bi trebali u tom djelu zakonodavno i edukativno djelovati s MUP-om. Ministar Butković ne smatra da su ceste nesigurno, štoviše, u više je navrata tokom emisje istaknuo kako su sve najkritičnije točke sanirane, no ipak se na njima i dalje događaju nesreće. Hrvatske ceste već 15 godina su snimila sva opasna mjesta i većina ih je sanirana. Većina je cesta obnovljena, a opet se događaju nesreće. Brzina je u većini slučajeva glavni uzrok nesreća i zato treba educirati građane, zaključuje. Moramo djelovati eukacijski na naše građane i oko reduciranja brzine i oko rješavanja tog problema. Implementirati ćemo jedan sustav u sve zemlje u okruženju. Tako će vozač kada uđe u Sloveniju znati gdje su gužve i nesreće u Hrvatskoj.

You may also like

0 comments