Bush i Clinton u sukobu oko intervencije u Iraku

Kandidati za predsjedničke izbore 2016. Jeb Bush i Hillary Clinton sukobili su se oko Iraka u utorak prebacujući na onog drugog odgovornost za nestabilnost u zemlji i pojavu džihadističke organizacije Islamske države.

Dvanaest godina nakon što je predsjednik George W. Bush poveo SAD u upitan sukob, njegov brat, jedan od kandidata republikanskog kampa, optužio je demokrate da su napustili Irak prije nego su završili posao na rekonstrukciji zemlje.

Po Jebu Bushu, Obamina administracija iz koje dolazi njegova demokratska suparnica i bivša državna tajnica, dopustila je pojavu Islamske države preuranjenim povlačenjem američkih postrojbi iz Iraka. “Bila je to katastrofalna greška”, rekao je on u govoru u Reaganovoj knjižnici u Kaliforniji osudivši “slijepo srljanje”. “Gdje je bila Clinton svo to vrijeme?”, upitao je on istaknuvši da je samo jednom posjetila Irak dok je bila na čelu američke diplomacije.

Uz to što je točka prijepora između republikanaca i demokrata, rat je pridonio da Hillary Clinton ne pobijedi na demokratskim predizborima 2008. naspram Baracka Obame koji se usprotivio ratu u Iraku. Godine 2002. Clinton, tada senatorica države New York, glasovala je u korist invazije, ocijenivši potom da je to bilo pogrešno. U utorak je njezina ekipa za kampanju branila njezina postignuća.

Njezin savjetnik za vanjsku politiku Jake Sullivan, koji bi mogao postati savjetnik za nacionalnu sigurnost ako bude izabrana, optužio je Jeba Busha da “pokušava nanovo ispisati povijest i prerasporediti odgovornosti”. “Republikanci ne mogu pobjeći od odgovornosti” u tom predmetu, izjavio je on dodajući da je IS proizašao iz Al Kaide u Iraku koja je dobila na snazi tijekom američke okupacije.

You may also like