Home Energetika Burzovni indeksi u padu treći dan za redom

Burzovni indeksi u padu treći dan za redom

by Energypress.net

Nema novih dobrih vijesti

Na Wall Streetu su burzovni indeksi blago pali i u utorak, treći dan zaredom, jer ulagači ne žele dodatno riskirati, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica dosegnule rekordne razine.

Pad indeksa treći dan zaredom posljedica je opreza ulagača nakon što su prošloga tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, a novih vijesti koje bi potaknule rast cijena dionica nema.

Na nedavnoj sjednici čelnici američke središnje banke ostali su pri procjenama da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata.

To je ohrabrilo ulagače jer su se plašili da će Fed zbog jačanja inflacije u SAD-u u siječnju i veljači odgoditi smanjenje kamata.

No, sve dobre vijesti već su ugrađene u tržište, koje raste već peti mjesec zaredom, pa je pitanje, kažu analitičari, ima li još prostora za rast cijena dionica.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti novi podaci o inflaciji u SAD-u, koji bi mogli nagovijestiti kada će središnja banka početi smanjivati kamatne stope.

No, izvješće o indeksu troškova osobne potrošnje, koji pažljivo prate čelnici Feda, bit će objavljeno tek u petak, kada se na najvećoj svjetskoj burzi neće raditi zbog uskrsnih praznika.

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, pa indeksi stagniraju dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište.

Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon što je jučer blago porastao.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok ulagači čekaju hoće li japanska središnja banka intervenirati, s obzirom da je tečaj dolara prema jenu dosegnuo najvišu razinu u 34 godine.

Cijene su nafte, pak, pale. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je na 85,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio na 80,90 dolara.

Related Posts