Burzovni indeksi pali, slabi razultati kompanija

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, izgubivši gotovo sve dobitke od prethodnoga dana, jer su ulagače obeshrabrili slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko velikih kompanija. Dow Jones skliznuo je 1,21 posto, na 17.711 bodova, dok je S&P 500 pao 0,96 posto, na 2.064 boda, a Nasdaq indeks 1,02 posto, na 4.760 bodova.

Od 10 sektora S&P 500 indeksa jučer ih je devet izgubilo na vrijednosti, a blago su porasle, 0,2 posto, samo cijene dionica u komunalnom sektoru. S druge strane, pod najvećim je pritiskom bio trgovački sektor jer je Macy′s izvijestio o slabijim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju.

Cijena dionice tog trgovačkog lanaca potonula je više od 15 posto, a oštro su, više od 6 posto, pale i cijene Kohl′sa, Nordstroma i Dillard′sa, pa je S&P indeks trgovačkog sektora skliznuo 2 posto. Ulagače su razočarali i poslovni rezultati Walt Disneya, pa je cijena dionice tog lidera industrije zabave pala više od 4 posto. Dan prije burzovni su indeksi na Wall Streetu skočili više od 1 posto, među ostalim zbog nade ulagača da će se financijski rezultati kompanija poboljšati. No, ta je nada brzo splasnula.

Sezona objava poslovnih izvješća za prvo tromjesečje je pri kraju, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale za 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 6.162 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,70 posto, na 9.975 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 4.316 bodova.