Burzovni indeksi jučer pali s rekordnih razina

Na Wall Streetu su u četvrtak indeksi pali s rekordnih razina, što je posljedica korekcije cijena dionica nakon snažnog skoka dan prije, posebice u financijskom sektoru. Dow Jones skliznuo je 0,53 posto, na 21.002 boda, dok je S&P 500 pao 0,59 posto, na 2.381 bod, a Nasdaq indeks 0,73 posto, na 5.861 bod.

Najviše su jučer pale, prosječno 1,5 posto, cijene dionica u financijskom sektoru koji je dan prije skočio gotovo 3 posto. Dow Jones indeks našao se, pak, pod pritiskom pada cijene dionice Caterpillara za više od 4 posto, nakon vijesti da su federalni agenti ušli u urede tog proizvođača mašinerije. Nije sasvim jasno što su tražili, a kompanija je nakon zatvaranja burze izvijestila samo da su agenti prikupljali dokumente i elektroničke informacije.

U fokusu ulagača jučer je bila i dionica Snapa, krovne kompanije društvene mreže Snapchat, koja je u prvom danu trgovanja na burzi nakon inicijalne javne ponude (IPO) poskupila više od 40 posto. Jučer je cijena te dionice skočila na 24,40 dolara, dok je u IPO-u bila određena na 17 dolara.

Kako nije bilo značajnijih negativnih vijesti, analitičari pad indeksa pripisuju korekciji cijena nakon snažnog rasta dan prije. Sva tri najvažnija indeksa skočila su u srijedu više od 1,3 posto, na rekordne razine, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u obraćanju Kongresu ponovio svija obećanja od prije da će uvesti velike porezne olakšice srednjem sloju, smanjiti poreze kompanijama i uložiti u infrastrukturu 1.000 milijardi dolara. “Dan prije cijene su snažno porasle bez mnogo realnih vijesti koje bi to opravdale, pa mislim da su se sada ulagači odlučili na dobitonosnu prodaju”, kaže Rick Meckler, predsjednik tvrtke LibertyView Capital Management.

Dodaje i kako se čini da se ulagači preusmjeravaju iz sektora koji su od pobjede Trumpa na predsjedničkim izborima najviše porasli, primjerice, financijskoga, u one koji su zaostajali, kao što je komunalni, koji je jučer ojačao 0,7 posto.

Uz to, ulagači su oprezniji jer je sve izvjesnije da bi američka središnja banka već u ožujku mogla povećati ključne kamatne stope jer se rast gospodarstva, ali i inflacije ubrzava. Nakon što je niz čelnika Feda posljednjih dana poručilo da ne bi trebalo predugo čekati s povećanjem cijene novca, trgovci na tržištu novca sada procjenjuju da postoji 74 posto izgleda da će Fed povećati kamate već u ožujku, dok su još početkom tjedna za to davali samo 30 posto šansi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.382 boda, a frankfurtski DAX 0,06 posto, na 12.059 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,06 posto, na 4.963 boda.

You may also like

0 comments