Burzovni indeksi danas pali zbog nafte i Kine

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon pet dana rasta, jer su ulagače razočarali slabi gospodarski pokazatelji iz Kine i pad cijena nafte. Dow Jones oslabio je 109 bodova, ili 0,64 posto, na 16.964 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,12 posto, na 1.979 bodova, a Nasdaq indeks 1,26 posto, na 4.648 bodova.

Najviše je jučer, 4,1 posto, potonuo S&P indeks energetskog sektora, koji se našao pod pritiskom prvog pada cijena nafte nakon šest dana neprekidnog rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela jučer pala 2,9 posto, na 39,65 dolara, nakon što je tijekom dana dosegnula 41,48 dolara, najvišu razinu ove godine. Na američkom je tržištu, pak, barel pojeftinio 3,7 posto, nakon što je objavljeno da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna dosegnule nove rekordne razine, što pokazuje da je proizvodnja i dalje veća od potražnje.

Cijena nafte na američkom tržištu porasla je oko 45 posto od kada je u veljači zaronila na najniže razine u 12 godina i to je bio glavni pokretač tržišta dionica posljednjih tjedana. No, nove naznake snažne proizvodnje, a slabljenja potražnje, posebice iz Kine, ne ostavljaju puno prostora za daljnji uspon cijena ′crnog zlata′. Analitičari Goldman Sachsa poručili su da je posljednji uspon cijena nafte preuranjen i da bi cijene trebale još dulje vrijeme ostati niske kako bi se tržište uravnotežilo kasnije ove godine.

Tim više što se još ne nazire preokret u kineskom gospodarstvu, najvećem svjetskom potrošaču sirovina. Naprotiv, izvješće o trgovinskoj razmjeni pokazalo je da se rast kineskog gospodarstva i dalje usporava. Jučer je objavljeno da je izvoz Kine u veljači pao 25 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je uvoz smanjen za gotovo 14 posto, i to 16. mjesec zaredom.

U posljednje je vrijeme slabost kineskog gospodarstva bila u drugom planu jer su tržišta dionica crpila snagu iz rasta cijena nafte i sirovina te naznaka ubrzanja rasta američkog gospodarstva.

Nakon tri tjedna neprestanog rasta, u ponedjeljak je S&P 500 indeks, po prvi puta od 5. siječnja, provirio iznad psihološki važne razine od 2.000 bodova, nadoknadivši gotovo sve gubitke od početka godine. No, jučer je ponovno pao više od 1 posto. “S obzirom na slabost globalnog gospodarstva, teško je za očekivati daljnji oporavak tržišta, pa vjerujem da će se S&P 500 neko vrijeme kretati u uskom rasponu nedaleko razine od 2.000 bodova”, kaže Uri Landesman, predsjednik tvrtke Platinum Partners.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,92 posto, na 6.125 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,88 posto, na 9.692 boda, a pariški CAC 0,86 posto, na 4.404 boda.

You may also like