Burzovni indeksi blizu rekordnih razina

Ulagače plaši visoka cijena energenata

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će kvartalne zarade kompanija biti bolje nego što analitičari očekuju, pa su se Dow Jones i S&P 500 indeks primaknuli rekordnim razinama.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u zdravstvenom, 1,3 posto, i uslužnom, 1,2 posto.

Zdravstveni sektor porastao je na temelju dobrih poslovnih rezultata Johnsona & Johnsona, čija je dionica poskupila više od 2 posto, nakon što je ta kompanija povećala procjene zarade u ovoj godini.

Ulagači se nadaju da će i drugi farmaceutski divovi ostvariti bolje rezultate nego što analitičari procjenjuju, pa je cijena dionice Mercka jučer skočila 3, a Pfizera gotovo 2 posto.

Iz istog razloga, znatno su porasle i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Facebook i Microsoft. Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, izvijestila je o većim zaradama nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 32,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 29,4 posto.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago pale, a u fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija. Na Zagrebačkoj se burzi u srijedu očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, kao i dan prije, dok se čeka početak sezone objava poslovnih rezultata domaćih kompanija.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate uspon Wall Streeta, na kojemu vlada optimizam zbog dobrih poslovnih rezultata američkih kompanija. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu se nakon pet dana rasta S&P 500 indeks primaknuo svojoj rekordnoj razini, dosegnutoj početkom rujna, na samo 0,4 posto.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,50 posto, 84,65 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,40 posto, na 82,60 dolara.

You may also like

0 comments