Burzovni indeksi blago su opali

Trump potpirio sumnje
Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks blago pao, skliznuvši s najviše razine u povijesti, što je posljedica neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Prošloga su tjedna ti indeksi dosegnuli rekordne razine, nakon što je Kina objavila da je sa SAD-om dogovoreno postupno uklanjanje carina koje su te dvije zemlje jedna drugoj nametnule u posljednjih godinu dana.

No, u petak je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da nije pristao na uklanjanje carina na uvoz kineskih proizvoda. U subotu je, pak, izjavio da pregovori teku sporije nego što bi želio i da će potpisati sporazum samo ako bude dobar za Ameriku.

Stoga i dalje nije poznato kada će se održati sastanak između predsjednika SAD-a i Kine Trumpa i Xi Jinpinga, na kojemu bi se trebao potpisati parcijalni trgovinski sporazum, a ne zna se ni što bi sve točno sadržavao taj sporazum.

Na najvećoj svjetskoj burzi cijene su dionica porasle u posljednjih pet tjedana zahvaljujući nadi u trgovinski sporazum, smanjenju kamatnih stopa američke središnje banke i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima većine kompanija.

Od više od 450 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 75 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata mogla biti bolja nego što analitičari očekuju. A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovice 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivalo na početku sezone objava rezultata.

Na valutnim je tržištima dolar blago oslabio drugi dan zaredom, nakon što je prošloga tjedna prema košarici valuta ojačao više od 1 posto. Cijene su nafte, pak, pale, izgubivši dio jučerašnjih dobitaka. Jutros je na američkom tržištu cijena barela skliznula 15 centi, na 56,70 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 13 centi, na 62,05 dolara.

 

You may also like

0 comments