Burze u porastu na početku tjedna

Na valu rasta cijene nafte

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrom raspoloženju na kineskim tržištima, a snažno su porasle i cijene nafte, pa se kreću na najvišim razinama u više godina.

Posljednjih su mjeseci, naime, kineske burze bile pod pritiskom zbog uvođenja strože regulacije u nekoliko sektora, problema Evergrandea na tržištu nekretnina, ali i nedostatka električne energije u nekim regijama.

Unatoč današnjem rastu burzovnih indeksa, na tržištima ne vlada euforija jer i dalje rastu cijene nafte i ostalih energenata, što bi moglo dodatno potaknuti ionako visoku inflaciju i tako izazvati usporavanje oporavka gospodarstava od koronakrize.

Tim više što se sve više središnjih banaka u svijetu priprema za smanjenje monetarnih poticaja. Dodaju kako bi se manjak čipova na tržištu mogao protegnuti i na iduću godinu, što bi izazvalo dodatnu zabrinutost u vezi neujednačenog oporavka.

Tempo zapošljavanja u SAD-u u rujnu je dodatno oslabio, a broj zaposlenih i nezaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu još se uvijek nije vratio na prazine prije pandemije, pokaalo je petak izvješće ministarstva rada.

Zahvaljujući tome, na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago porasla.

A cijene su nafte dodatno porasle, nakon što su prošloga tjedna skočile oko 4 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,40 posto, 83,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,85 posto, na 80,80 dolara.

Cijena barela na londonskom tržištu kreće se oko najviših razina u tri, a na američkom tržištu u sedam godina, što je posljedica jačanja potražnje zbog oporavka gospodarstava i nedovoljno snažne ponude.

You may also like

0 comments