Burze u padu treći dan za redom

Ulagači u strahu od jačanja inflacije

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u srijedu, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će jačanje inflacije navesti američku središnju banku na povećanje kamata prije nego što se očekivalo.

Pritom su u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale. Rast je zabilježio samo naftni sektor, za 0,1 posto, zahvaljujući rastu cijena nafte.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od veljače posljedica je podatka da su temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju porasle 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći skok u gotovo 12 godina. Uz to, inflacija se probila znatno iznad ciljane razine Feda od 2 posto.

To se izvješće danima čekalo s velikim oprezom zbog naznaka da bi golemi fiskalni poticaji mogli izazvati rast potrošačkih cijena.

Uz to, posljednjih mjeseci snažno rastu cijene sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima, dok kompanije povećavaju plaće kako bi privukle kvalificirane radnike.

Sve to moglo bi dovesti do jačanja inflacijskih pritisaka na dulje staze, premda američka središnja banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

„Očito je da svi razmišljaju o inflaciji. To je nešto što je Fed godinama čekao, a sada mu se želja ispunila. Pitanje je, međutim, koliko dugo će inflacijska vatra plamsati, prije nego što počne krčkati”, kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

I drugi su analitičari zabrinuti jer bi jačanje inflacije na duže staze moglo navesti Fed na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Pod najvećim pritiskom jučer su se našle dionice velikih tehnoloških kompanija jer mnogi smatraju da su njihove cijene, nakon snažnog rasta prošle godine za koronakrize, previsoke.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na europskim burzama u četvrtak prijepodne najvažniji indeksi oštro su pali, za više od jedan posto, jer je investitore prestrašio podatak o skoku inflacije u SAD-u po najvećoj stopi u gotovo 12 godina.

Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak se očekuje stagnacija Crobexa, koji su jučer bilježili tek blage promjene uz različite predznake, uz zadržavanje razine prometa oko 10 milijuna kuna.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale treći dan zaredom te zaronile na najniže razine u sedam tjedana, nakon što je jučer Wall Street oštro pao zbog jačanja inflacijskih pritisaka u SAD-u.

Posljedica je to podatka da su temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju u SAD-u porasle 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći skok u gotovo 12 godina.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Cijene su nafte, pak, pale, nakon što su jučer dosegnule najviše razine u dva mjeseca.Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,65 posto, na 68,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 65,60 dolara.

You may also like

0 comments