Burze u čekanju završetka izbora u SAD-u, cijene nafte miruju

Cijene nafte porasle su u utorak, uoči predsjedničkih izbora u SAD-u. Američke dionice postigle su svoj najveći jednodnevni dobitak u ponedjeljak, još od ožujka.

Najnovije ankete demokratkinji Hillary Clinton davaju prednost ispred republikanskog suparnika Donalda Trumpa. Investitore veseli ova vijest budući da u Clinton vide veću sigurnost i stabilnost. ”Sva ova događanja dovela su uzdizanja i sada će vjerojatno nastupiti razdoblje mirovanja cijena nafte dok se izborni rezultati ne filtriraju”, rekao je globalni voditelj robne strategije BNP Paribas-a, Harry Tchilinguirian.

Dodao je kako se sada nastupa razdoblje čekanja, utoliko i što je OPEC objavio svoje godišnje izvješće o stanju na naftnom tržištu. Pozicije na tržištu su zauzete, sada se čeka da prođu izbori, dodao je Tchilinguirian.

Organizacija zemalja izvoznica nafte sastaje se 30. studenog, a članice de obvezuju se da će postići dogovor o smanjenju proizvodnje kako bi izbalansirali stanje nakon dvogodišnjeg globalnog viška.

Međutim, uz niz država članica koje žele biti izuzete iz bilo kojeg dogovora, te pitanja o vjerojatnosti pridruživanju OPEC-ovog suparnika Rusije, stvorena je sumnja u sposobnost OPEC-a da provede značajan rez, piše foxbusiness.com.

You may also like