Burze su se stabilizirale nakon što su grčka i kineska kriza jenjale

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, zahvaljujući splašnjavanju grčke dužničke i kineske burzovne krize, a ulagače su ohrabrili i dobri poslovni rezultati kompanija.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 1,8 posto, na 18.086 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,4 posto, na 2.126 bodova, a Nasdaq indeks 4,3 posto, na rekordnih 5.210 bodova. Euforiju na tržištima izazvao je početkom tjedna dogovor između Grčke i njezinih kreditora o reformama koje će ta zemlja provesti, a zauzvrat dobiti novi, treći po redu paket međunarodne financijske pomoći kako bi ubuduće mogla ispuniti svoje dužničke obveze.

Time su uklonjena strahovanja ulagača od izlaska Grčke iz eurozone, a pozitivno je na tržišta utjecala i stabilizacija kineskih burzi, nakon što su u prethodna tri tjedna cijene dionica potonule više od 30 posto. Dio tih gubitaka kineske su dionice nadoknadile prošloga tjedna, nakon niza mjera vlasti kako bi zaustavile poniranje cijena. Na američkim burzama najviše je prošloga tjedna skočio Nasdaq indeks, dosegnuvši najvišu razinu u povijesti. To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza tehnoloških divova, kao što su Google, Netflix, eBay…

Premda su prva izvješća američkih kompanija i banaka nešto bolja od očekivanja, tekuća sezona objava kvartalnih financijskih izvješća sigurno neće biti impresivna. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da bi dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju mogla biti 2,9 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju. Ostvare li se procjene analitičara, bio bi to prvi pad zarada od trećeg tromjesečja 2009. godine i financijske krize. Prihodi kompanija mogli bi, pak, pasti za 3,9 posto, što bi također bio njihov najveći pad od trećeg tromjesečja 2009.

Doduše, analitičari u pravilu procjene rezultata postavljaju vrlo nisko kako bi kompanijama bilo lakše nadmašiti ih, što otvara prostor za rast cijena dionica. “Poslovni rezultati bit će bolji nego što konsenzus analitičara pokazuje. Gospodarstvo SAD-a je ok. Doduše, ne raste baš po stopi od 5 posto, no rast je stabilan i vjerujem da će se taj trend nastaviti”, kaže Kurt Brunner, portfelj menadžer u tvrtki Swarthmore Group.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,5 posto, na 6.775 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,2 posto, na 11.673 bodova, a pariški CAC 4,5 posto, na 5.124 boda. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skočio 4,4 posto, na 20.650 bodova, što je njegov najveći tjedni skok od listopada prošle godine.

You may also like