Burze su pod pritiskom pada cijene nafte

Na europskim burzama u utorak ujutro cijene dionica su pale, nakon jučerašnjeg rasta, a pod najvećim je pritiskom energetski sektor zbog pada cijena nafte.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,2 posto, nakon što je jučer ojačao 1 posto. Frankfurtski DAX indeks bio je u 9,30 sati na dobitku 0,2 posto, dok su londonski FTSE i pariški CAC oslabili 0,1 posto.Najviše je jutros, 0,8 posto, pao STOOX 600 indeks energetskog sektora jer su cijene nafte pod pritiskom nakon poruke Venezuele da bi globalna proizvodnja trebala biti oko 10 posto manja kako bi se uravnotežila s potražnjom.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,4 posto, na 45,79 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 43,05 dolara. Ulagači su oprezni i zbog toga što danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke.

Doduše, ne očekuje se povećanje kamata, no ulagači će pažljivo analizirati priopćenje Feda i pratiti hoće li predsjednica središnje banke Janet Yellen na konferenciji za novinare u srijedu naznačiti kada bi se taj potez mogao povući.

Male su šanse, kažu analitičari, da će Fed povećati ključne kamate već sada, no vjerojatno će to učiniti u prosincu, ako se rast gospodarstva i inflacije ubrza.

I na azijskim burzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,1 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, na 16.492 boda.

You may also like