Burze skočile treći dan za redom nakon dogovora iz Dohe

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle treći dan zaredom, zahvaljujući rastu cijena nafte i porukama da američka središnja banka neće žuriti s povećanjem kamata. Dow Jones skočio je 257 bodova, ili 1,59 posto, na 16.453 boda, dok je S&P 500 porastao 1,65 posto, na 1.926 bodova, a Nasdaq indeks 2,21 posto, na 4.534 boda.

Najviše su jučer, 2,9 posto, porasle cijene dionica u energetskom sektoru, nakon što je cijena nafte skočila 7 posto. Uspon cijena ′crnog zlata′ zahvaljuje se nadi ulagača da će najveći svjetski proizvođači zauzdati proizvodnju, što bi trebalo voditi do uravnoteženja ponude i potražnje. “Cijene nafte nastavile su rasti, pa su poskupile i dionice. Još je važnije što su gospodarski pokazatelji bolji nego što su se ulagači plašili”, kaže Jason Ware, direktor u tvrtki Albion Financial Group.

Nakon niza slabih pokazatelja, jučer je objavljeno da je industrijska proizvodnja u SAD-u u siječnju porasla najviše u posljednjih 14 mjeseci, što je ublažilo strahovanja od oštrog usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva. Pozitivno je na tržište utjecala i objava zapisnika s nedavne sjednice američke središnje banke koji je pokazao da su čelnici Feda zabrinuti da bi zaoštravanje uvjeta na financijskim tržištima moglo pogoditi gospodarstvo SAD-a i da su razgovarali o promjeni planova u vezi kamatnih stopa.

Kada je u prosincu Fed po prvi puta od 2006. godine povećao ključne kamatne stope, nagovijestio je da bi u ovoj godini mogao povećati cijenu novca u četiri navrata. No, zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva, niske inflacije i previranja na financijskim tržištima, Fed će najvjerojatnije odustati od prvotnih planova. “Ne bi bilo mudro za središnju banku da nastavi povećavati kamate, s obzirom da pad očekivanja u vezi inflacije i nestabilnost tržišta dionica”, kazao je u srijedu James Bullard, predsjednik podružnice Feda u St. Louisu.

Zahvaljujući tome, ulagači su zaključili da Fed zasigurno neće povećati kamate na sjednici u ožujku, a vjerojatno ni u lipnju. “Nakon ovih poruka, s tržišta je na neko vrijeme uklonjeno jedno negativno pitanje”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services. Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u posljednja tri dana, najvećem od kolovoza prošle godine, indeksi na Wall Streetu nadoknadili su sve gubitke od početka veljače.

No, od početka godine S&P 500 indeks i dalje je na gubitku – 5,7 posto, što je posljedica pada cijena nafte i sirovina te usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog. I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,87 posto, na 6.030 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,65 posto, na 9.377 bodova, a pariški CAC 2,99 posto, na 4.233 boda.

You may also like