Burze skočile dva posto, najveći dobitnik energetski sektor

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skočili više od 2 posto, najviše u posljednjih mjesec dana, jer su ulagače ohrabrile naznake ubrzanja rasta američkog gospodarstva nakon usporavanja krajem prošle godine.

Dow Jones ojačao je 348 bodova, ili 2,11 posto, na 16.865 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,39 posto, na 1.978 bodova, a Nasdaq indeks 2,89 posto, na 4.689 bodova. Najveći dnevni skok tih indeksa u posljednjih mjesec dana zahvaljuje se naznakama ubrzanja rasta američkog gospodarstva nakon usporavanja u četvrtom lanjskom tromjesečju. Doduše, aktivnosti u proizvodnom sektoru SAD-a u veljači su ostale slabe, no podaci o rastu novih narudžbi i poboljšanju zaliha ukazuju na stabilizaciju tog sektora.

Ulagače su ohrabrili i podaci o rastu potrošnje u građevinarstvu po najvišoj stopi od 2007., kao i snažan rast prodaje automobila. Zajedno s nizom drugih podataka, to pokazuje, kažu analitičari, da bi rast najvećeg svjetskog gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine mogao dosegnuti 2 posto, nakon što je u posljednjem lanjskom kvartalu usporio na 1 posto. “Glavna teza od kraja prošle godine bila je da će usporavanje rasta kineskog gospodarstva utjecati na cijeli svijet. No, sada se vidi da praktično nema opasnosti od recesije u SAD-u”, kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki National Securities.

Zahvaljujući tome, u devet od 10 sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle više od 1 posto, a najviše je, 3,5 posto, skočio financijski sektor. Taj je sektor, inače, najveći gubitnik od početka godine, s padom od oko 9 posto, među ostalim zbog toga što se ulagači plaše gubitaka na kreditima energetskom sektoru, koji je pod pritiskom zbog niskih cijena nafte.

A cijene ‘crnog zlata’ jučer su dodatno porasle, za 2 posto, nastavljajući svoj put oporavka s najnižih razina u 12 godina, na koje su pale u veljači. Zahvaljujući tome, rudarski i energetski sektor bili su među najvećim dobitnicima, kao i tehnološki, koji je skočio 3,1 posto. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,92 posto, na 6.152 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,34 posto, na 9.717 bodova, a pariški CAC 1,22 posto, na 4.406 bodova.

You may also like