Burze rastu pod utjecajem cijene nafte

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer je rast cijena nafte potaknuo energetski sektor, dok su dobri poslovni rezultati Morgan Stanleya podržali financijski sektor. Dow Jones ojačao je 0,22 posto, na 18.202 boda, dok je S&P 500 porastao 0,22 posto, na 2.144 boda, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 5.246 bodova.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u energetskom sektoru, za 1,4 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte nakon što je objavljeno da su prošloga tjedna zalihe nafte u SAD-u oštro pale. Nakon tih naznaka jačanja potražnje, cijena barela na američkom tržištu skočila je 2,6, a na londonskom 1,9 posto.

Znatno su jučer porasle i cijene dionica u financijskom sektoru, nakon što je Morgan Stanley izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju. Dionica te banke poskupila je 1,9 posto.

S druge strane, oštro je pala, gotovo 6 posto, cijena dionice Intela jer je najveći svjetski proizvođač čipova razočarao svojim kvartalnim rezultatima. “Čini se da će ova sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata na kraju biti pozitivna, a ne negativna”, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O′Neil Securities.

Nakon što je 70 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo izvješća, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su u proteklom tromjesečju zarade kompanija porasle za 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone poslovnih izvješća očekivali pad dobiti za 0,7 posto.

Ulagači se nadaju da će financijska izvješća kompanija pokazati da su zarade porasle po prvi puta nakon četiri kvartala pada, što bi označilo kraj recesije zarada, koja traje od trećeg tromjesečja 2015. godine. Ako i većina ostalih američkih kompanija prebaci očekivanja analitičara, treće ovogodišnje tromjesečje bit će također prvo od kraja 2014. godine da su porasle i zarade i prihodi kompanija.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 7.021 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,13 posto, na 10.645 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 4.520 bodova.

You may also like

0 comments