Burze potaknute jačanjem energetskog sektora

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle drugi dan zaredom, a ponajviše u financijskom sektoru nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata JPMorgana. Dow Jones ojačao je 187 bodova, ili 1,06 posto, na 17.908 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,0 posto, na 2.082 boda, a Nasdaq indeks 1,55 posto, na 4.947 bodova.

Najviše su jučer, 2,2 posto, skočile cijene dionica u financijskom sektoru, što se zahvaljuje većoj nego što se očekivalo zaradi JPMorgana u prvom tromjesečju. Cijena dionice te najveće američke banke po aktivi skočila je više od 4 posto, a ojačale su i dionice ostalih banaka jer se ulagači nadaju da bi i njihovi poslovni rezultati mogli biti bolji nego što analitičari procjenjuju. Analitičari u anketi Reutersa očekuju pad zarada američkih banaka u prvom tromjesečju za 9,2 posto na godišnjoj razini jer usporavanje rasta globalnog gospodarstva, oštro smanjenje investicija rudarskih i naftnih kompanija te niske kamatne stope negativno utječu na financijski sektor.

Zbog toga su cijene dionica u financijskom sektoru od početka godine pale oko 6 posto, dok je S&P 500 indeks u plusu. U četvrtak će kvartalna financijska izvješća objaviti Bank of America i Wells Fargo, a ona će pokazati poboljšava li se situacija u financijskom sektoru. “Dva su doista slaba sektora na tržištu, energetski i financijski. U utorak je, zahvaljujući rastu cijena nafte, snažno skočio energetski, a u srijedu financijski sektor, što pruža podršku tržištu”, kaže Rick Meckler, predsjednik tvrtke LibertyView Capital Management.

Hoće li poslovni rezultati američkih kompanija i banaka i dalje pružati podršku tržištu ostaje za vidjeti, s obzirom da je sezona objava financijskih izvješća tek počela. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 7,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalnog gospodarstva najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada kompanija.

No, analitičari obično procjene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cijena njihovih dionica. “Imate pad zarada i visoke cijene dionica. To nije dobra kombinacija. Ulagači su uzbuđeni kada zarade prebace niska očekivanja, no to vjerojatno nije održivo u duljem razdoblju”, kaže Michael O′Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,93 posto, na 6.362 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,71 posto, na 10.026 bodova, a pariški CAC 3,32 posto, na 4.490 bodova.

You may also like