Burze porasle za oko jedan posto

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skočili više od 1 posto jer je nekoliko dužnosnika Feda poručilo da ne treba žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Dow Jones porastao je 1,32 posto, na 18.325 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,47 posto, na 2.159 bodova, a Nasdaq indeks 1,68 posto, na 5.159 bodova. Najveći dnevni skok tih indeksa u posljednja dva mjeseca zahvaljuje se izjavama nekoliko dužnosnika američke središnje banke koji su poručili da ne treba žuriti s povećanjem kamata i da treba biti oprezan kako se poticajne mjere ne bi ukinule prebrzo.

Tako je guvernerka Feda Lael Brainard kazala da su veći rizici od toga da će više kamate naštetiti rastu gospodarstva nego rizici da će niske kamate potaknuti inflaciju. To je umirilo ulagače koje je u petak uznemirilo nekoliko dužnosnika Feda koji su kazali da bi kamate mogle biti povećane već na sjednici u rujnu.

Zbog toga su jučer trgovci na tržištu novca smanjili svoje procjene o mogućem povećanju kamata, pa sada smatraju da postoji 15 posto izgleda da će taj potez uslijediti u rujnu, dok su prije izgledi iznosili 24 posto. Izgledi za povećanje kamata u prosincu smanjeni su, pak, s prethodnih 59 na 54,5 posto.

Unatoč jučerašnjem snažnom skoku, burzovni indeksi nisu uspjeli nadoknaditi sve gubitke od petka, kada su potonuli više od 2 posto.

Među ostalim, zbog toga što su ulagači oprezni, s obzirom da se indeksi kreću na najvišim razinama u povijesti, dok zarade kompanija padaju već nekoliko kvartala zaredom. “Visoke valuacije predstavljaju rizik, no to ne znači da će cijene dionica pasti u kraćem roku. To je kao visoki tlak. Jednom ćete vjerojatno doživjeti srčani udar, no to ne znači da će to biti uskoro”, kaže Brad McMilan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

You may also like

0 comments