Burze porasle, oprezno trgovanje na burzama

Bolji pokazatelji
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji i poslovni rezultati kompanija, dok su vijesti o širenju koronavirusa pale u drugi plan.

Nakon što su prošloga tjedna oštro pali zbog strahovanja ulagača od širenja koronavirusa, na početku ovoga tjedna burzovni su indeksi nadoknadili dio gubitaka. Ulagače je ohrabrilo izvješće Instituta za upravljanje nabavom (ISM), prema kojemu je u prosincu tvornička aktivnost u SAD-u porasla prvi put nakon pet mjeseci pada, što ukazuje na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti iz kompanija. Cijena dionice Tesle Motorsa skočila je gotovo 20 posto, nakon što je japanska kompanija Panasonic izvijestila o kvartalnoj dobiti njezine tvrtke za proizvodnju baterija, koju posjeduje zajedno s Teslom.

Tehnološki je sektor bio najveći jučerašnji dobitnik, s rastom od 1,3 posto, što se, među ostalim, zahvaljuje skoku cijene dionice Microsofta za 2,4 posto i Alphabeta za 3,5 posto. No, nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Alphabeta, krovne kompanije Googela, izgubila je te dobitke jer ulagače nisu impresionirali njezini kvartalni poslovni rezultati.

Ipak, većina od 228 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo. Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 1,1 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto. Zbog svega toga vijesti o širenju koronavirusa u Kini i izvan te zemlje bile su jučer u drugom planu, premda broj umrlih i zaraženih i dalje raste.

Najveći burzovni stradalnici u siječnju su investitori koji su očekivali pad vrijednosti dionice Tesla Motorsa, pokazuju podaci koje prenosi Financial Times.

Cijena dionica tog američkog proizvođača električnih automobila na rekordnim je razinama što je ulagačima koji su uložili u kratku prodaju tih dionica – odnosno kladili se na pad vrijednosti – donijelo gubitak od 5,8 milijardi dolara. Podsjetimo, samo tijekom siječnja vrijednost Teslinih dionica skočila je za 55 posto i trenutno vrijede preko 650 dolara.

Dodatno gorivo rastu dala je objava financijskog izvješća prošle srijede koja je pokazala dobit od 105 milijuna dolara. Prema podacima tvrtke S3 Partners koja pruža burzovne statistike, gubitak na kratkoj prodaji Teslinih dionica najveći je među svim okladama na pad vrijednosti dionica kompanija iz sastava indeksa S&P 500. Naime, čak je četiri puta veći od gubitka ulagača koji su očekivali poniranje Appleove dionice, a koji su prošlog mjeseca ubilježili 1,3 milijarde dolara minusa.

Unatoč tome, viđeniji investitori koji su uložili u kratku prodaju ne odustaju od svog nauma. Tako Mark Spiegel, partner u investicijskoj tvrtki Stanphyl Capital ističe kako su jedine stvari koje rastu u vezi Tesle cijena dionice i gubitak na isporukama vozila. U budućnosti će snažnija konkurencija etabliranih proizvođača automobila u segmentu električnih vozila dodatno pritisnuti Teslinu dionicu, smatra Spiegel.

“Prava konkurencija u električnim vozilima tek je započela. I dalje smo u kratkoj prodaji i ostat ćemo”, poručuje Spiegel. Toby Clothier, analitičar u Mirabaud Securities, tvrdi kako se 105 milijuna dolara dobiti treba promatrati kao neto gubitak jer je 7000 prodanih vozila proizvedeno u prethodnom tromjesečju, prenosi Poslovni dnevnik.

Na valutnim je tržištima dolar blago ojačao prema košarici valuta drugi dan zaredom. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta. Dolar je blago ojačao prema europskoj valuti.

A cijene su nafte jutros porasle, nakon što su jučer potonule na najniže razine u više od godinu dana. Na američkom je tržištu cijena barela jutros ojačala 0,7 posto, na 50,45 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 54,75 dolara.

You may also like