Burze porasle na valu oporavka gospodarstva

Splasnuo strah od inflacije

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnoga tjedna, pri čemu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući vijestima o dodatnoj podršci američkom gospodarstvu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 3,4 posto, na 33.433 boda, dok je S&P 500 porastao 2,7 posto, na 4.280 bodova, a Nasdaq indeks 2,4 posto, na 14.360 bodova.

Tržišta su se smirila nakon znatnog pada prethodnoga tjedna, kada je američka središnja banka neočekivano poručila da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već 2023., godinu dana prije nego što se očekivalo.

No, prošloga je tjedna ulagače umirio predsjednik Feda Jerome Powell koji je u izvješću Kongresu kazao da je namjera središnje banke da podrži oporavak tržišta rada i da neće povećati kamatne stope prebrzo samo zbog jačanja inflacijskih pritisaka.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se, među ostalim, rastu cijena dionica niza tehnoloških divova, kao što su Tesla, Facebook i Microsoft.

Pritom je tržišna vrijednost Microsofta po prvi put premašila razinu od 2.000 milijardi dolara.

Ulagače je potaknula i vijest da je predsjednik Joe Biden u četvrtak sa senatorima dogovorio ulaganje od 1.200 milijardi dolara u infrastrukturne projekte.

Prihvaćeni projekti čine gotovo dvije trećine novca koja je Biden tražio, a uključuju 312 milijardi dolara ulaganja u transportne projekte, kao što su prometnice, mostovi i zračne luke, te 266 milijardi u druge projekte, poput ulaganja u vodoprivredni sustav i širokopojasni internet.

Zahvaljujući dosadašnjim golemim fiskalnim poticajima, u prvom je tromjesečju gospodarstvo SAD-a poraslo po anualiziranoj stopi 6,4 posto, potvrdili su revidirani podaci, a ulagači se nadaju da će novi paket infrastrukturnih investicija dodatno podržati rast gospodarstva i tržišta dionica.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle.

You may also like