Burze porasle jačanjem američkog gospodarstva na valu jačanja naftnih zaliha

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, jer su makroekonomski pokazatelji uklonili zabrinutosti ulagača u vezi rast američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 34 boda, ili 0,20 posto, na 16.899 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,41 posto, na 1.986 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 4.703 boda. I jučer objavljeni podaci pokazuju da je američko gospodarstvo čvršće nego što se mislilo. Prema izvješću konzultantske tvrtke ADP, u veljači je u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za 214.000, više nego što se očekivalo, što pokazuje da tržište rada i dalje jača.

Zajedno s nizom drugih podataka, to pokazuje da se rast američkog gospodarstva ubrzava nakon usporavanja u četvrtom lanjskom tromjesečju. I to, premda se rast gospodarstava u Kini i eurozoni usporava. “Gospodarski pokazatelji ohrabruju. Uz to, oporavlja se cijena nafte, pa je, unatoč pesimizmu, dosegnula 35 dolara po barelu. Kada cijene nafte rastu, to pokazuje da svjetskom gospodarstvu, posebice američkom, ne prijeti recesija”, kaže Gary Bradshaw, portfelj menadžer u fondu Hodges Capital Management.

Jučer je cijena nafte na američkom tržištu blago porasla, dosegnuvši 35,17 dolara po barelu, najvišu razinu u dva mjeseca. Zahvaljujući tome, cijene dionica u energetskom sektoru skočile su 2,5 posto, a s dobitkom od 0,9 posto slijedio je financijski sektor.

Taj je sektor, inače, najveći gubitnik od početka godine, s padom od oko 8 posto, među ostalim zbog toga što se ulagači plaše gubitaka na kreditima energetskom sektoru, koji je pod pritiskom zbog niskih cijena nafte. Pozitivno na financijski sektor trenutačno utječu špekulacije da bi američka središnja banka, zahvaljujući jačanju gospodarstva i inflacije, u ovoj godini mogla povećati ključne kamatne stope.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,61 posto, na 9.776 bodova, a pariški CAC 0,41 posto, na 4.424 boda. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,09 posto, na 6.147 bodova.

You may also like

0 comments