Burze porasle, dolar oslabio

Na azijskim burzama u srijedu su cijene dionica porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu, dok je dolar ponešto oslabio nakon snažnog uspona prethodnoga dana.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, dok su cijene dionica u Šangaju pale blagih 0,1 posto.

No, burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,5 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u 19 mjeseci.

Uspon tog indeksa, kao i MSCI indeksa svih svjetskih burzi na najvišu razinu u povijesti, ponajviše se zahvaljuje jučerašnjim novim rekordima na Wall Streetu.

Najveću svjetsku burzu podržavaju dobri poslovni rezultati američkih kompanija, kao i optimizam ulagača nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio smanjenje poreza.

I na europskim burzama cijene dionica jučer su znatno porasle, nakon podataka koji ukazuju na jačanje gospodarske aktivnosti u Njemačkoj i Francuskoj, najvećim gospodarstvima eurozone.

Zahvaljujući tome, njemački DAX indeks dosegnuo je najvišu razinu u gotovo dvije godine.

Pozitivno na tržišta utječe i rast cijena nafte jer podaci pokazuju da se članice OPEC-a vrlo čvrsto drže dogovora o smanjenju proizvodnje.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala 0,4 posto, na 54,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 56,90 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar ponešto oslabio, nakon jučerašnjeg snažnog uspona.

Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, blago je skliznuo na 101,27 bodova, nakon što je jučer skočio 0,5 posto.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 113,35 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,60 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,1 posto, na 1,0550 dolara, nakon što je jučer pala 0,7 posto.

Slabost eura ponajviše je posljedica neizvjesnosti uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji se održavaju u drugoj polovici travnja, a u anketama i dalje vodi Marine Le Pen, liderica krajnje desnice.

You may also like

0 comments