Burze ponovno pale pod pritiskom cijena nafte

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago pali, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, pri čemu je najveći gubitnik bio energetski sektor zbog pada cijena nafte. Dow Jones skliznuo je 12 bodova, ili 0,08 posto, na 16.014 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,07 posto, na 1.852 boda, a Nasdaq indeks 0,35 posto, na 4.268 bodova.

Najviše su jučer pale dionice u energetskom sektoru, 2,5 posto, jer je cijena nafte na američkom tržištu potonula gotovo 6 posto. S druge strane, nakon oštrog pada dan prije, oporavile su se dionice u rudarskom sektoru, za 1,2 posto, a gubici indeksa ublaženi su i zahvaljujući rastu cijena dionica u zdravstvenom sektoru za 0,7 posto. Cijeli dan trgovalo se vrlo nesigurno, pa su cijene dionica čas bile u pozitivnom, čas u negativnom području, a gubici su smanjeni pred sam kraj trgovanja. “To možda najavljuje preokret u raspoloženju. Možda se kod ulagača pojavljuje optimizam uoči izvješća predsjednice Feda Janet Yellen u Kongresu jer će možda reći nešto što bi potaknulo tržište”, kaže Peter Jankovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Očekuje se da će u srijedu u izvješću Kongresu Yellen braniti odluku američke središnje banke o povećanju kamata u prosincu i kazati da su moguća daljnja povećanja cijene novca, ali sporijim tempom nego što se planiralo. Kada je u prosincu Fed prvi puta od 2006. godine povećao kamate, signalizirao je da bi u ovoj godini cijena novca mogla biti povećana još u četiri navrata. No, zbog usporavanja rasta američkog gospodarstva, niske inflacije i previranja na financijskim tržištima, analitičari vjeruju da će Fed odustati od prvotnih planova.

Nakon oštrog pada prethodnih dana, jučer su se stabilizirale cijene dionica u tehnološkom i financijskom sektoru, pa je pad indeksa bio manji nego u prethodna dva dana. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,0 posto, na 5.632 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,11 posto, na 8.879 bodova, a pariški CAC 1,69 posto, na 3.997 bodova.

You may also like