Burze pod utjecajem trenda rasta cijena nafte

 Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle šesti dan zaredom, nastavivši tako nadoknađivati gubitke od prvog dijela veljače, dok se vrijednost dolara prema košarici valuta stabilno kreće nedaleko najniže razine u tri godine.
MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je prošloga tjedna porastao više od 4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao više od 1,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji ojačale između 0,5 i 0,8 posto.

Na azijskim se burzama nastavlja oporavak nakon što su u prvim tjednim veljače cijene dionica oštro pale zbog naznaka jačanja inflacije u SAD-u, što je na tržištima izazvalo bojazan od ubrzanja rasta kamatnih stopa i troškova zaduživanja.

No, danas se očekuje skroman obujam trgovanja jer se na burzama u Kini ne radi zbog praznika, a iz istog razloga neće se raditi ni na Wall Streetu.

I dok mogućnost rasta inflacije i dalje prijeti, podršku tržištima pružaju naznake ubrzanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i zarada kompanija.

Nastavlja se i trend rasta cijena nafte, nakon što su prošloga tjedna ojačale više od 3 posto i tako nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga tjedna, kada su bile pod pritiskom pada sklonosti ulagača prema riziku. Jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 1,2 posto, na 62,45 dolara, dodatno se odmaknuvši od 58,07 dolara, najniže razine u mjesec i pol dana, na koju je skliznula 9. veljače.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan nakon što je prošloga tjedna njegova vrijednost prema košarici valuta potonula 1,5 posto i zaronila na najnižu razinu u tri godine.

Bila je to posljedica niza uzroka, uključujući procjene da će Washington voditi strategiju slabljenja dolara. Uz to, ulagače zabrinjavaju procjene o rastu proračunskog i trgovinskog deficita u SAD-u, s obzirom ne veliko smanjenje poreza i povećanje državne potrošnje. Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 89,05 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 89,10 bodova.

Prošloga je tjedna u jednom trenutku zaronio na 88,25 bodova, najnižu razinu od prosinca 2014. godine. U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara kreće se jutros oko 106,25 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 106,20 jena, malo iznad najniže razine u 15 mjeseci.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, blago oslabio, pa je cijena eura jutros dosegnula 1,2425 dolara, dok je u petak iznosila 1,2405 dolara.

You may also like

0 comments