Burze pod tenzijom zbog trgovinskih pritisaka

Tehnološki rat
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale, čime je nastavljeno nestabilno trgovanje jer se ulagači plaše jačanja napetosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine nakon novih prijetnji iz Washingtona.

Nakon što su dan prije cijene dionica porasle jer su se ulagači ponadali da se tenzije između Washingtona i Pekinga smanjuju nakon što je SAD ublažio restrikcije protiv Huaweija, jučer su ponovno pale jer se čini da to nije tako.

Prošloga je tjedna SAD uvrstio Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade zbog prijetnji nacionalnoj sigurnosti, a mediji sada pišu da predsjednik SAD-a Donald Trump razmatra uvođenje sankcija za još jednu kinesku tehnološku tvrtku – Hikvision.

Zbog toga analitičari kažu da Trumpova težnja možda nije samo postizanje trgovinskog dogovora nego i zauzdavanje kineskih tehnoloških ambicija. Ulagači se najviše plaše nastavka trgovinskog rata koji bi mogao dovesti do usporavanja rasta oba gospodarstva i pritisnuti zarade kompanija. „Trgovanje između SAD-a i Kine neće biti kakvo je bilo prije dva mjeseca. Obje će strane zavrnuti vijke, pa ćemo i mi zavrnuti vijke. U svjetlu toga, tržište će prilagoditi očekivanja u vezi rasta zarada američkih kompanija”, kaže Jim Awad, direktor u tvrtki Clearstead Advisors.

Objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke središnje banke jučer nije znatnije utjecala na tržište jer se pokazalo da su čelnici Feda suglasni da nema razloga za mijenjanje kamatnih stopa i da će još neko vrijeme biti strpljivi po tom pitanju. „Ne izgleda kao da su spremni zazvoniti na uzbunu i razgovarati što bi mogli poduzeti. Čini se da je Fed upravo tamo gdje želi biti i ne želi se nagnuti niti na jednu stranu”, tumači Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

Zbog nestabilnosti na tržištima dionica, na valutnim tržištima jačaju valute koje se smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak. Zbog toga je jutros tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo daljnjih 0,1 posto, na 110,20 jena.

No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće na jučerašnjim razinama, oko 1,1150 dolara. Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 98,10 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Cijena su nafte, pak, i dalje pod pritiskom, nakon što su jučer pale jer je ulagače zabrinuo podatak o neočekivanom rastu zaliha u SAD-a prošloga tjedna. Jutros je barel na američkom tržištu pojeftinio 33 centa, na 61,10 dolara, dok je na londonskom tržištu cijena barela pala 40 centa, na 70,60 dolara.

You may also like

0 comments