Burze pod pritiskom na početku tjedna

Na europskim burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica su pale, ponajviše u rudarskom sektoru zbog pada cijena metala, a pod pritiskom je i Deutsche banka jer je najavila prikupljanje svježeg kapitala i restrukturiranje.

STOXX indeks 600 vodećih europskih dionica bio je oko 10,00 sati u minusu 0,6 posto, nakon prošlotjednog rasta.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u minusu 0,40 posto, na 7.346 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,70 posto, na 11.940 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 4.974 boda.

Pod pritiskom je jutros rudarski sektor zbog pada cijena bakra, cinka i aluminija.

Uz to, jutros su dodatno pale cijene nafte, koje su se prošloga tjedna našle pod pritiskom vijesti o povećanju proizvodnje u SAD-u, ali i da je Rusija u veljači zadržala proizvodnju na razini iz siječnja, dok su se ulagači nadali smanjenju.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela skliznula 0,7 posto, na 55,50 dolara.

Bankarski je sektor, pak, pod pritiskom pada cijene dionice Deutsche banke za više od 5 posto jer je najveća njemačka banka najavila prikupljanje 8 milijardi eura svježeg kapitala i restrukturiranje nakon lanjskog gubitka od 1,4 milijarde eura.

Na tržištima vlada oprez i zbog toga što bi Fed uskoro mogao povećati ključne kamatne stope.

Mnogi dužnosnici američke središnje banke, među kojima i predsjednica Janet Yellen, posljednjih dana signaliziraju da je povećanje kamata moguće već ovoga mjeseca jer se rast gospodarstva ubrzava, dok inflacija jača.

Zbog toga sada trgovci novcem procjenjuje da postoji oko 90 posto šansi da će Fed u ožujku povećati kamate, dok su još prije tjedan dana ti izgledi bili manji od 35 posto.

Ulagači su suzdržani i zbog geopolitičkih napetosti nakon što je jutros Sjeverna Koreja ispalila četiri projektila.

Unatoč tome, na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 10,00 sati bio u plusu 0,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,5 posto, na 19.379 bodova.

(Agencije)

You may also like