Burze pale treći dan za redom

Pritisak na tehnološki sektor

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u četvrtak, treći dan zaredom, što je ponajviše posljedica daljnjeg pritiska na dionice tehnoloških kompanija, dok prinosi na američke državne obveznice poovno rastu.

Pod najvećim su pritiskom ponovno bile dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, PayPal i Tesla. Cijena Tesle potonula je više od 5 posto.

Nakon znatnog pada u posljednja tri dana, Nasdaq indeks izgubio je sve dobitke od početka godine i sada je u minusu gotovo 10 posto u odnosu na svoju prethodnu rekordnu razinu, dosegnutu 12. veljače, što znači da je na rubu područja korekcije.

S&P 500 u minusu je, pak, oko 4 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu.

Tako se nastavlja rotacija na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

S&P indeks energetskog sektora skočio je jučer 2,5 posto i dosegnuo najvišu razinu u godinu dana, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte.

U fokusu ulagača bio je govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella na forumu Wall Street Journala jer su se nadali najavi da će Fed kupovati više državnih obveznica kako bi utjecao na smanjenje dugoročnih kamatnih stopa i tako spriječio daljnji rast prinosa.

No, Powell to nije učinio, pa su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice porasli s 1,477 na 1,533 posto.

Prošloga su tjedna ti prinosi dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo. A to je negativno utjecalo na tržište dionica.

Tehnološke dionice vrlo su osjetljive na rast prinosa jer njihova vrijednost uvelike ovisi o budućim zaradama, pa s rastom prinosa te dionice gube na privlačnosti.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica pale, pa tako prate pad Wall Streeta dan prije, jer ulagače ponovno zabrinjava rast prinosa na dugoročne američke državne obveznice, što bi moglo ukazivati na jačanje inflacije.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale na najniže razine u mjesec dana jer je rast prinosa na američke državne obveznice ponovno izazvao strahovanja od jačanja inflacije i zaoštravanja monetarne politike prije nego što se očekivalo.

Azijske burze prate jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, treći dan zaredom, što je ponovno bila posljedica pritiska na tehnološki sektor, kao i rasta prinosa na američke državne obveznice.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom jer rast prinosa na američke obveznice potiče potražnju za američkom valutom.

Cijene su nafte, pak, porasle treći dan zaredom i dosegnule najviše razine u 13 mjeseci jer su OPEC i saveznici tog kartela odlučili da proizvodnju nafte u travnju uglavnom zadrže na sadašnjim razinama, a ne da je povećaju, čega su se ulagači plašili.

Cijena barela na američkom tržištu ojačala je 0,90 posto, na 64,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,95 posto, na 67,35 dolara.

You may also like

0 comments