Burze pale pod utjecajem niskih cijena nafte

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon tri dana rasta, jer je pad cijena nafte i sirovina izazvao zabrinutost u vezi rasta globalnog gospodarstva. Dow Jones skliznuo je 253 boda, ili 1,43 posto, na 17.495 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,50 posto, na 2.041 bod, a Nasdaq indeks 1,35 posto, na 5.002 boda.

Jučerašnjim padom ti su indeksi izgubili sav dobitak od prethodnoga dana kada je Fed, uz prvo povećanje ključnih kamata od 2006. godine, poručio da će američko gospodarstvo nastaviti stabilno rasti i iduće godine. No, euforija je brzo splasnula jer je u četvrtak u fokus ulagača ponovno ušlo usporavanje rasta globalnog gospodarstva, na što ukazuje pad cijena nafte i sirovina.

Zbog rasta zaliha u SAD-u, visokog tečaja dolara i usporavanja rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, cijene nafte trenutačno su na gubitku više od 2 posto od početka tjedna, pa bi ovo mogao biti treći tjedan zaredom kako padaju. Pritom su se primaknule najnižim razinama od 2004. godine. “Usporavanje Kine prelijeva se na ostatak svijeta preko pada cijena nafte i sirovina. To otvara ozbiljno pitanje o globalnoj potražnji i globalnom gospodarstvu”, kaže Hugh Johnson, direktor u tvrtki Hugh Johnson Advisors.

Devet od 10 sektora S&P 500 indeks jučer je izgubilo na vrijednosti, a po padu cijena dionica predvodili su energetski i rudarski sektor. Blago je, 0,1 posto, ojačao samo komunalni sektor. “I dok je odluka Feda o povećanju kamata uklonila s tržišta jedan uzrok nesigurnosti, očekujem nestabilnost nakon povećanja cijene novca”, kaže Karen Hiatt, portfelj menadžerica u Allianz Global Investorsu.

Među najvećim gubitnicama jučer se našla dionica Applea, s padom cijene za 2,1 posto, zbog špekulacija o slabljenju prodaje iPhonea, a kako ta dionica ima veliku težinu u S&P i Nasdaqu, njezin pad osjetno je pritisnuo te indekse. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,68 posto, na 6.102 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,57 posto, na 10.738 bodova, a pariški CAC 1,14 posto, na 4.677 bodova.

You may also like