Burze pale pod oštrim padom cijena nafte

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi pali, a pod najvećim je pritiskom bio energetski sektor jer su cijene nafte potonule na najniže razine u gotovo sedam godina. Dow Jones oslabio je 117 bodova, ili 0,66 posto, na 17.730 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,70 posto, na 2.077 bodova, a Nasdaq indeks 0,79 posto, na 5.101 bod.

Najviše je jučer, 3,7 posto, potonuo S&P indeks energetskog sektora, što je njegov najveći dnevni pad od kraja kolovoza. Pritom su cijene dionica naftnih divova Exxona i Chevrona pskliznule više od 3 posto. Posljedica je to oštrog pada cijena nafte jer se na prošlotjednom sastanku članice OPEC-a nisu dogovorile o smanjenju proizvodnje, unatoč niskim cijenama i slabosti potražnje. Jučer je na londonskom tržištu cijena ′crnog zlata′ potonula 5,4 posto, na 40,65 dolara po barelu, najnižu razinu od recesijske 2009. godine. I na američkom je tržištu cijena barela pala na najniže razine u gotovo sedam godina, na 37,50 dolara. “Cijena nafte pala je na smiješno niske razine i vjerujem da će na njima ostati još dulje vrijeme”, kaže Stephen Massocca, direktor u tvrtki Wedbush Equity Management.

Dodaje da, ipak, ohrabruje ublažavanje gubitaka pri kraju jučerašnjeg trgovanja, nakon oštrog pada cijena dionica na početku sastanka. U jednom trenutku S&P indeks energetskog sektora bio je u minusu i oko 5 posto. Oštro su jučer, 1,8 posto, pale i cijene dionica u rudarskom sektoru jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina. S druge strane, snažno su, više od 4 posto, porasle cijene dionica zrakoplovnih kompanija JetBlue Airwaysa i Delta Airlinesa jer im niže cijene goriva smanjuju troškove poslovanja.

Ulagači su oprezni i zbog toga što se polovicom prosinca očekuje prvo povećanje ključnih kamata Feda još od 2006. godine. Premda američko gospodarstvo stabilno raste, što su u petak potvrdili i podaci o snažnom rastu zapošljavanja u studenome, ulagači su, ipak, zabrinuti. “Svi znaju da će Fed povećati kamate, no čekanje je često gore nego kazna”, kaže Matt Lloyd, strateg u tvrtki Advisors Asset Management. Na većini europskih burzi cijene su dionica, pak, jučer porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,25 posto, na 10.886 bodova, a pariški CAC 0,88 posto, na 4.756 bodova. No, londonski FTSE skliznuo je 0,24 posto, na 6.223 boda.

You may also like