Burze pale; kako će poraz Trumpa oko Obamacarea utjecati na njegove daljnje planove?

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, pri čemu je Dow Jones indeks oslabio osmi dan zaredom, jer ulagači pokušavaju dokučiti kako će poraz predsjednika SAD-a Donalda Trupma u vezi reforme zdravstva utjecati na njegove daljnje planove. Dow Jones skliznuo je 0,22 posto, na 20.550 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,10 posto, na 2.341 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,20 posto, na 5.840 bodova.

Dow Jones oslabio je jučer osmi dan zaredom, što nije zabilježeno gotovo šest godina. No, gubici su na kraju bili znatno manji nego na početku trgovanja, kada je S&P 500 indeks bio u minusu 0,9 posto. Oprezno trgovanje posljedica je nesigurnosti nakon neuspjeha Trumpa i republikanaca da tzv. Obamacare zamjene novim zakonom o zdravstvenoj skrbi. U petak republikanci u Kongresu nisu uspjeli sakupiti dovoljno glasova da bi se taj zakon prihvatio, stoga je Trump doživio prvi poraz u vezi svojih obećanja o reformama.

To otvara pitanje hoće li Trump uspjeti provesti svoja ostala obećanja, među ostalim o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, koja su mjesecima podržavala rast cijena dionica. I dok dio analitičara i investitora smatra ovaj poraz teškim udarcem Trumpovim nastojanjima, drugi smatraju da bi se micanjem zdravstvene reforme s dnevnog reda mogao ubrzati rad Trumpove vlade i republikanaca na ostalim reformama, prije svega poreznoj. “Ideja da će porezni zakoni uslijediti brže nego da je zdravstvena reforma prihvaćena pozitivna je za tržište, pa mislim da bi se ulagači mogli držati te ideje i nastaviti kupovati dionice”, kaže Peter Tuz, predsjednik tvrtke Chase Investment Counsel.

Od studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, S&P 500 indeks porastao je oko 9,5 posto, zahvaljujući Trumpovim najavama smanjenja poreza i povećanja državne potrošnje, no posljednjih tjedana tržište je izgubilo na zamahu jer se situacija baš i ne razvija kako su se ulagači nadali. Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim su burzama vlasnika jučer zamijenile 6,3 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,1 milijardu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 posto, na 7.293 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,57 posto, na 11.996 bodova, a pariški CAC 0,07 posto, na 5.017 bodova.

You may also like

0 comments